Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot

Filmtopp
Uppdaterad 27 september 2023 kl. 06:47 | Publicerad 25 september 2023 kl. 20:00

Många nya originalproduktioner väntar

En späckad period med mycket ny streaming väntar tittarna. Här listar vi höjdpunkterna bland höstens svenska serier 2023 som du inte vill missa.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Stjärnskottet Sannah Nedergård i "Kodnamn: Annika". Foto: SkyShowtime.

Kodnamn: Annika – SkyShowtime

En enorm titel bland höstens svenska serier 2023. Med Kodnamn: Annika får vi nämligen se den första nordiska orginalproduktionen av SkyShowtime, som vill visa sina skandinaviska prenumeranter vad de går för. Det är påkostat, läckert och fartfyllt, samtidigt som vi får se en hel del svenska storstjärnor ta plats på rollistan. Inte minst guldbaggebelönade Eva Melander och folkkäre Helena Bergström.

Kodnamn: Annika med den nya stjärnan Sannah Nedergård i huvudrollen följer kriminalinspektören Emma Haka som infiltrerar en konstauktion i Stockholm för ett uppdrag under täckmantel. En situation som visar sig vara farligare än väntat. Emmas egna hemligheter flyter upp till ytan när det kommer fram att hennes täckmantel bygger på en riktig person.

"Kodnamn: Annika" har premiär den 30 september.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: TV4 Play.

Solsidan (säsong 8) – TV4 Play

Den älskade långköraren Solsidan är alldeles strax här med sin åttonde säsong. I den kan vi bland annat vänta oss att se Fredde (Johan Rheborg) hantera en orolig omvärld genom att bygga ett premium safe room, och Mickan (Josephine Bornebusch) undrar var åren tagit vägen och om hon varit en bra mamma.

Felix Herngren återvänder till registolen samt rollen som Alex, som gör sitt bästa för att hitta sin plats i varannan vecka-livet efter uppbrottet med exfrun Anna (Mia Skäringer). Vi återser även Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederbladh) som startar en friskola. Säsongen får dessutom gästbesök av bland annat komikern Johanna Nordström och hotellkungen Petter Stordalen.

"Solsidan" säsong 8 har premiär den 29 september.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: SVT.

Gaslight

SVT:s satsning Gaslight är ett psykologiskt drama om manipulation, våld och förförisk kärlek. När Noras planer för framtiden plötsligt sätts ur spel och inget går hennes väg så möter hon också den stora förälskelsen. Men den rosaskimrande relationen övergår snart i en destruktiv spiral där hela hennes överlevnad står på spel.

"Gaslight" har premiär den 29 september.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Viaplay.

Jana – Märkta för livet – Viaplay

Viaplays stora seriesatsning Jana – Märkta för livet regisseras av Felix Herngren, och tar vid när en högt uppsatt chef för Migrationsverket hittas mördad i sitt hem och listan på misstänkta är lång. Som assisterande åklagare kliver Jana in för att delta i utredningen. Hon är ung och briljant men kämpar med fruktansvärda mardrömmar – något som hon alltid har fått höra är en följd av hennes barndom som flykting från ett krigshärjat land.

När kroppen efter den misstänkte hittas känner Jana igen något på hans ärrade kropp. Ju längre in i utredningen hon kommer, desto mer inser hon att det har med henne själv att göra och hon tvingas nu gräva i sin egen barndom som hon försökt förtränga. För att förstå sitt förflutna måste hon hitta mördaren - innan polisen gör det.

I rollerna ser vi Madeleine Martin, Johan Ulveson, Pernilla August, Fredrik Hallgren och Moa Gammel

"Jana – Märkta för livet" har förväntad premiär i höst men kan komma att flytta på sig.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Viaplay.

Slutet på sommaren – Viaplay

Den kommande serien Slutet på sommaren är en av Viaplays senaste storsatsningar inom thrillergenren och bygger på romanen av Anders de la Motte. Berättelsen tar avstamp i en femårig pojkes försvinnande en sensommarkväll 1984 på den skånska slätten. Tjugo år senare riskerar pojkens storasyster Vera den bräckliga tillvaro hon byggt upp för att återvända till sin trasiga familj i Skåne och söka svaret på vad som hände under den där sommaren som aldrig tog slut.

På rollistan ser vi Julia Ragnarsson och stjärnskottet Erik Enge i spetsen.

"Slutet på sommaren" har förväntad premiär i höst men kan komma att flytta på sig.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Netflix.

Genombrottet – Netflix

Netflix har nya svenska produktioner på gång. En av dem är Genombrottet, som bygger på journalisten Anna Bodins och släktforskaren Peter Sjölunds bok Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping från 2021.

I huvudrollerna syns Peter Eggers (Snabba Cash) och Mattias Nordkvist (Vår tid är nu, The Wife), som polischef respektive släktforskare. Spännande är att manusförfattaren är Oskar Söderlund som skrivit de två succéserierna Snabba Cash och Mörkt hjärta. En av höstens svenska 2023 att följa tätt.

"Genombrottet" har premiär i höst.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Netflix.

Tore – Netflix

Snart är det premiär för en helt ny svensk Netflix-serie skapad av William Spetz som även spelar huvudrollen.

När den 27-årige Tore (spelad av Spetz själv) förlorar den viktigaste personen i sitt liv i en sopbilsolycka gör han allt för att trycka undan sin sorg. På dagarna jobbar han vidare på sin pappas begravningsbyrå som om ingenting har hänt och börjar flirta med den nye floristen Erik. Om nätterna etablerar han sig på en partybåt inne i stan, och kommer för första gången i kontakt med alkohol, sex och droger. En ny och vacker men riskfylld värld öppnar upp sig för Tore, men hans bästa vän Linn (Sanna Sundqvist) och kollegorna på begravningsbyrån börjar snabbt oroa sig för att han är på väg att tappa fotfästet i sina desperata försök att fly verkligheten.

"Tore" har premiär den 27 oktober.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Viaplay.

Veronika – Viaplay

Viaplays originalserie Veronika med Alexandra Rapaport i huvudrollen är en psykologisk thriller som rymmer paranormala moment. I centrum står Veronika Gren, en hårt arbetande polis och tvåbarnsmor. Med en komplicerad bakgrund och ett hemligt tablettmissbruk är hon något av en ensamvarg som helst undviker sociala sammanhang. När hon plötsligt ser en död pojke stå på sjukhusparkeringen tror hon att hon mist förståndet.

Men pojken är ingen hallucination, han är här för att stanna tills rättvisa har skipats. Och han har inte kommit ensam. Veronika inser att de döda är offer för olösta brott. För att kunna ge dem frid måste hon möta sitt inre mörker och acceptera sin kraft. Det blir tydligt att lösningen ligger i hennes eget förflutna – och att mördaren är redo att slå till igen.

"Veronika" har förväntad premiär i höst men kan komma att flytta på sig.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: SVT Play.

Taelgia – SVT Play

I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Taelgia har redan haft premiär men är minst sagt värd att följa bland alla svenska serier hösten 2023!

SVT har de senaste åren levererat flera imponerande TV-serier och Taelgia är inget undantag. Det är så klart lätt att dra paralleller till både Tunna blå linjen och Netflix Snabba cash, men efter att ha sett sextio minuter skulle jag inte direkt säga att Taelgia är skyldig dem särskilt mycket, skriver Filmtopps recensent om serien som tilldelas en fyra i betyg.

"Taelgia" finns nu att streama på SVT Play.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
"Ondskan" är en av höstens svenska serier 2023 som flest ser fram emot. Foto: TV4 Play.

Ondskan – TV4 Play

Ondskan är TV4:s stora satsning på Jan Guillous storsäljande roman om Erik Pontis upplevelser på internatskolan Stjernsberg, där ondskan är satt i system. Handlingen kretsar kring 16-årige Erik som är van vid våld, både i hemmet och på skolgården. 

I huvudrollen som Erik ses Isac Calmroth (Håll Andan!) som på internatskolan Stjernsberg inleder en förbjuden relation med köksan Marja, spelad av Thea Sofie Loch Naess (Hjerteslag, The Last Kingdom). Gustaf Skarsgård (Utvandrarna, 438 dagar, Vikings), som också spelade i Mikael Håfströms film Ondskan från 2003, medverkar även i serien, men denna gång som Eriks pappa.

"Ondskan" har premiär senare i höst. 

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj – Netflix

Utöver Tore och Genombrottet kommer snart ytterligare en svensk Netflix-serie. En helt vanlig familj bygger på kritikerrosade bästsäljaren av författaren Mattias Edvardssons bok med samma namn. 

Familjen Sandell är en helt vanlig familj som består av prästen Adam, advokaten Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De lever ett till synes perfekt liv i en polerad villaförort utanför Lund. En dag förändras allt när Stella hamnar i häktet, anklagad för mord. Hennes förtvivlade föräldrar vet inte vad de ska göra. Vad har egentligen hänt? De vill hjälpa Stella till varje pris, men frågan är om de verkligen känner sin dotter. Eller varandra.

"En helt vanlig familj" har premiär i höst.

Höstens svenska serier 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: TV4 Play.

Sanningen – TV4 Play

Den kommande serien Sanningen är även den högst emotsedd bland höstens svenska serier 2023. Den beskrivs som ett emotionellt kriminaldrama, som utöver det klassiska mysteriet också handlar om systerskap, föräldraskap, skuld, sorg och hur man går vidare efter ett trauma. Serien är skapad av Camilla Ahlgren (Bron, Vargasommar) och i huvudrollerna ser vi Sofia Helin och Hedda Stiernstedt

"Sanningen" har premiär i höst.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL