SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023

SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023

  • SVT Play
Moa  Andersson
03 februari 2023 kl. 12:02

Historien om Sverige – kommer bjuda på en fascinerande resa

Historien om Sverige kommer bli SVT:s största historiesatsning någonsin. Dokumentärserien kommer sprida kunskap om vilka händelser och människor som format Sverige till det land det är i dag.

I ett pressmeddelande berättar SVT att Historien om Sverige kommer bli deras största historiesatsning någonsin. Just nu pågår inspelningar runt om i Sverige av den tio timmar långa dokumentärserien som skildrar Sveriges historia från istiden till våra dagar.

Satsningen på Sveriges historia kommer också märkas i en rad andra program i SVT under året, i allt från barnprogram och vetenskapsprogram till kulturprogram och evenemang.

SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023
Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien Historien om Sverige. Foto: Ulrika Malm

SVT:s unika programsatsning

Eva Beckman, programdirektör på SVT, berättar att SVT kommer att bjuda på en fascinerande resa genom den svenska historien. De vill sprida kunskap om vilka händelser och människor som format Sverige till det land det är i dag.

– Det känns som en självklar uppgift för public service, och drömmen är att väcka ett intresse för den svenska historien hos alla i Sverige, oavsett vem man är och var man kommer ifrån, säger Eva Beckman.

Historien om Sverige är en unik programsatsning med påkostade scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. I serien förekommer mängder av historiska föremål och 100 historiker, arkeologer och andra experter som medverkar. Dessutom har ytterligare 150 experter hjälpt till för att få berättelsen och alla detaljer på plats. 

Historiesatsningen sammanfaller även med jubileumsåret 2023. Den 6 juni är det nämligen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och HM Konungen firar 50 år på tronen. Något som SVT också kommer uppmärksamma.

Historien om Sverige kommer att visas under hösten 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL