Sov gott med David Batra är SVT:s nya program om sömnproblem

Sov gott med David Batra är SVT:s nya program om sömnproblem

  • SVT Play
Filmtopp
30 mars 2023 kl. 11:15

SVT introducerar en ny serie

SVT avslöjar i dag att ett nytt program med David Batra gör entré i april. Serien som det handlar om är "Sov gott med David Batra" – ett koncept med fokus på sömnproblem.

Nästan hälften av alla svenskar har sömnproblem och David Batra är en av dem. För att lära sig mer om hur man kan få bukt med detta samlar David fyra personer för att tillsammans med sömnforskaren Christian Benedict försöka hjälpa dem och sig själv till bättre sömn. Resultatet kan ses i nya serien Sov gott som har premiär på SVT den 20 april.

– Jag har i hela mitt liv själv brottats med stora sömnproblem så när chansen dök upp att leda de här mötena med fyra andra sömnstörda personer och få hjälp av Christian så tvekade jag inte. Förhoppningsvis kan vi hjälpa även andra som har svårt att komma till ro på nätterna, säger David Batra i ett pressutskick.

Sov gott med David Batra
Foto: Morgan Norman / SVT.

De medverkar i Sov gott med David Batra

De medverkande är Björn Hellberg, tennisorakel och författare, som har problem med snarkning och att somna om när han väl vaknat. Komikern Anna Mannheimer som har väldigt svårt att somna. Influencern Antonija Mandir som alltid är uppkopplad och har svårt att varva ner och Loui Sand, före detta elithandbollspelare som har svårt med djupsömnen.

Sömnforskaren Christian Benedict ger de medverkande olika uppgifter som de ska testa för att se om det kan hjälpa dem att sova bättre. Han utsätter även David för olika experiment för att undersöka hur sömnbrist kan påverka hälsan.

Om sömnbesvär

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste folkhälsostudie från 2021 har nästan hälften av alla svenskar sömnbesvär. Hos barn och unga (0-19 år) har förskrivningen av sömnfrämjande läkemedel femdubblats på 10 år enligt Socialstyrelsens statistik.

Supersovarna – mer på tema sömn

Utöver Sov gott visar SVT en annan serie om sömn. I Supersovarna följer vi fyra personer som anser sig vara bäst i Sverige på att sova, när de utsätts för olika störningsmoment. Deltagarna får ett sömnband på sig som mäter deras hjärnvågor och räknar ut hur länge och hur bra de sover.

Programledaren Assia Dahir bjuder varje natt in personer som ska göra allt för att supersovarna ska sova så dåligt som möjligt. Deltagarna plockar sedan poäng som sammanställs beroende på hur bra de har sovit. I slutet av veckan står en person som vinnare – den som samlat mest sömnpoäng och som, trots alla störningsmoment, sovit allra bäst!

"Supersovarna" publiceras på SVT Play den 13 april. Avsnitten sänds även i anslutning till serien "Sov gott" i SVT1 kl. 20.45 med start den 20 april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL