Sommarlov reser tillbaka i tiden – det här är SVT:s sommarlovsmorgon 2023

Sommarlov reser tillbaka i tiden – det här är SVT:s sommarlovsmorgon 2023

  • SVT Play
Filmtopp
02 maj 2023 kl. 10:05

Sommarlov 2023 – svensk historia i fokus

SVT har ett stort fokus på historia under 2023, och det kommer även att synas i årets sommarlovsmorgon. I "Sommarlov" 2023 kommer programledarna att resa tillbaka i tiden till tre olika epoker. Detta avslöjar SVT i ett pressmeddelande.

SVT storsatsar på historia under 2023 och "Sommarlov" hakar på! Med hjälp av humor och fantasi gör Sommarlov i år en historisk tidsresa. Programledarna kommer vara med om äventyr som utspelar sig under tre epoker: medeltiden, upplysningstiden och 1980-talet. Det blir ny scenografi, kostym och även en ny programledare. Som vanligt gästas programmet av artister och en rad välkända barnprofiler och mot slutet av sommaren avslöjas det vem som är Sommarskuggan nr 8!  

– Efter att förra året ha backat småkrypen kommer Sommarlov i år att backa tiden. Med humorns och fantasins hjälp vill vi göra historia spännande. Sommarlovs programledare kommer att klä ut sig i kostym, skapa roller och karaktärer. Vi hoppas att Sommarlov i år ska uppmuntra till lek och nyfikenhet på vår historia, säger Petter Bragée programchef SVT Barn.

Sommarlov reser tillbaka i tiden – det här är SVT:s sommarlovsmorgon 2023
Foto: SVT.

Ny programledare – de leder Sommarlov 2023

Barnens Sommarlovs-kompisar Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On och Angelika Prick får sällskap av den nya programledaren Adrian Alebo Andersson, som sökte jobbet och blev utvald bland 380 andra sökande. Adrian Alebo Andersson är 22 år och kommer från Varberg. Adrian studerar på Malmö Universitet, gillar att sjunga och har jobbat som guide och skådespelare på Varbergs fästning.

– Jag är så galet glad att jag har fått världens finaste jobb. Sommarlov är en helt fantastisk lägereld som jag och min syster värmde oss framför varje sommarmorgon som barn. Att tio år senare stå på andra sidan och tända den är den finaste äran jag kan tänka mig. Jag ser fram emot tidsresorna, jakten på Sommarskuggan, artisterna, att möta publiken och att skapa sommarlovsminnen som lever kvar länge, säger Adrian Alebo Andersson.

Inspelning av Sommarlovsmorgon sker med publik i Malmö

En historisk miljö kommer att byggas upp i Beijers Park i Malmö. Publik välkomnas att klä ut sig i historiska kläder, och några ur publiken får också chans att vara med som statister i programmen.

Eventet pågår vardagar kl 9.00-11.00 från 19 juni till 15 augusti, med undantag från midsommar. På tisdagar gästar artister inspelningarna.

Du kan läsa mer om vad som gäller för publik på Sommarlovs hemsida.

Vem är årets Sommarskugga?

I Sommarskuggsdräkten gömmer sig en känd person som via dräkten får extremt starka buskrafter. Sveriges barn försöker tillsammans med programledarna att fånga Sommarskuggan och avslöja vem som har tagit på sig dräkten.

Personer som tidigare gömt sig i dräkten:

  • Tusse
  • Kapten Doris (Marianne Mörck)
  • David Sundin
  • Hasse Andersson
  • Caroline Hermansson
  • Malin Olsson
  • Den fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn.

Årets tema en koppling till Historien om Sverige

Varje år har Sommarlov ett tema som går som en röd tråd genom programmen. Årets tema knyter an till Historien om Sverige, SVT:s största historiesatsning någonsin som har premiär under senhösten. Den skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar och redan i sommar kommer alltså nyfikenheten kring vårt förflutna att väckas genom Sommarlov.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL