När börjar Sommarlov 2024 på SVT? Tema framtiden i årets Sommarlovsmorgon

När börjar Sommarlov 2024 på SVT? Tema framtiden i årets Sommarlovsmorgon

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 04 juni 2024 kl. 13:01 | Publicerad 28 maj 2024 kl. 14:00

Allt du behöver veta om årets Sommarlov

"Sommarlov" 2024 på SVT riktar fokus mot framtiden, när barn ska uppmuntras att blicka mot vad som väntar med nyfikenhet och positivitet.

Förra året blickade SVT tillbaka i tiden när temat under Sommarlov 2023 var svensk historia. I år går man i motsatt riktning när man väljer att fokusera på vad som väntar framöver. Temat för Sommarlov 2024 är nämligen framtiden.

Under årets Sommarlov väntar både bekanta aspekter, men också en hel del nytt.

Premiär den 10 juni för Sommarlov 2024

Sommarlovet närmar sig med stormsteg och det finns en stor mängd skolbarn ute i landet som längtar efter att få följa "Sommarlovsmorgon" under ledigheten. Årets program har premiär måndag den 10 juni och från och med den 11 juli inleds även eventet Sommarlov, som innebär att det går att besöka inspelningarna. I samband med detta gästar även artister fredagsinspelningarna.

Hela listan med artister och datum hittar du här.

Sommarlov kommer sedan att pågå fram till och med fredag den 16 augusti. Programmet följer du varje dag på SVT Barn (sändningsstart kl. 9.00) och SVT Play.

När börjar Sommarlov 2024 på SVT? Tema framtiden i årets Sommarlovsmorgon
Malin Olsson och den nya programledaren Ellen Särnevång. Foto: Mattias Ankrah / SVT.

En nykomling bland årets programledare

Årets "Sommarlov" leds av sex olika programledare. Bland dem hittar vi fem återkommande favoriter: Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Adrian Alebo Andersson och Angelika Prick, men de görs också sällskap av nytillskottet Ellen Särnevång.

– Att få vara ny programledare för Sommarlov känns verkligen som en barndomsdröm. Att gå från att sitta i publiken som 9-åring till att plötsligt få stå framför kameran vid 21 års ålder är en overklig känsla. Kanske finns det någon precis som jag med en framtidsdröm om att få programleda, och till dem vill jag säga: "i framtiden är allt möjligt, för din framtid skapar du själv!" säger Ellen Särnevång i ett pressmeddelande från SVT.

LÄS OCKSÅ: Nya familjefilmer sommaren 2024

När börjar Sommarlov 2024 på SVT? Tema framtiden i årets Sommarlovsmorgon
Foto: Mattias Ankrah / SVT.

Tema framtiden i Sommarlov 2024

Just den där framtiden som Särnevång pratar om är alltså det genomgående temat i Sommarlov 2024. Karaktären Chefen har till följd av sin framtidsångest byggt det säkraste av alla säkerhetsvalv i norra Europa för att skydda sig från världens allt elände, och nu blir det upp till programledarna och tittarna att istället uppmuntra honom till att vara positivt nyfiken på vad som väntar.

Det är just programledarna i Sommarlov som har kommit på idén om att utforska framtiden på ett positivt och nyfiket sätt efter insikten om att många barn oroar sig över framtiden.

– Det känns som barn idag behöver peppas lite extra för att kunna drömma fritt och stort om framtiden. I sommar ska vi utforska framtiden på ett lekfullt sätt. Allt från spännande uppfinningar, till framtidens kläder, återbruk och rymdbesök. Vi hoppas få i gång barnens fantasi kring framtiden och peppa dem med positivitet. Det känns viktigt att ge barn hopp och framtidstro, säger Malin Olsson.

LÄS OCKSÅ: Sommaren på SVT och SVT Play

Smarthatt, ett stort hamsterhjul, Sommarskuggan nr. 9 och mycket mer

"Sommarlov" 2024 kommer att innehålla flera element som vi känner igen sedan tidigare, som till exempel att den nionde Sommarskuggan ska avslöjas mot slutet av sommaren. Utöver det kommer spöket Lazlo att dyka upp med spökhistorier, en "smarthatt" med roliga idéer kommer att introduceras, framtidens OS-grener ska testas och tittarna kan själva engagera sig med hjälp av Duo-appen. Som om inte det vore nog gör ett stort hamsterjul årets Sommarlov självförsörjande på el.

Det och mycket, mycket mer väntar i Sommarlov 2024.

Läs mer om vad som händer på SVT Play på Filmtopp.se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL