Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ru Paul

RuPaul's Drag Race får svensk variant

  • SVT Play
David Forssell | Nyhet
06 april 2022
David Forssell | Nyhet
06 april 2022

Nu får nordiska dragqueens chans att visa upp sig

På svenska Netflix har det under ett bra tag gått att se säsongerna från RuPaul's Drag Race. Programmet har rönt stora framgångar och gjort flera av de tävlande drottningarna till stjärnor.

Nu är det klart att den amerikanska långköraren RuPaul's Drag Race kommer till Sverige. I går meddelade SVT att de köpt in programmet för att utveckla en svensk version. 

Tävling i kläder, skådespeleri och sång

För den som inte känner till RuPaul's Drag Race går programmet ut på att ett gäng dragqueens samlas för att tävla om en summa pengar och titeln som årets dragqueen. Genom tävlingen måste de tävlande skapa kläder, dansa, spela in sketcher och på olika sätt visa att de är underhållare av rang. Varje vecka tvingas de ut på catwalken för att möta juryn, som sedan bedömer de efter sminkning och klädkreationer. Den två som är sämst får sedan tävla i en mimtävling (lip sync battle), där den som förlorar tvingas lämna tävlingen. 

Ännu oklart vem som blir programledare

I den amerikanska upplagan leds av showen av RuPaul, som också fungerar som domare. Vem som blir hans motsvarighet i den svenska uppsättningen är ännu inte känt. Inte heller vilka som kommer utgöra resten av juryuppsättningen har SVT gått ut med. Varje program brukar också ha en gästdomare, ofta en kändis men det kan också vara en politiker, som det är allmänt känt uppskattar drag. 

Det blir spännande att se hur programmet ter sig i svenskt format. Kommer de svenska drugorna vara lika rappa i käften som deras amerikanska motsvarigheter, eller blir det en mer lagom touch på det hela? Svaret får vi i slutet av 2022 eller början av 2023, när programmet tros ha premiär. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL