Då släpps Taelgia – SVT:s nya svenska krimdrama

Nya TV-serier på SVT Play i september 2023

  • SVT Play
Eric Diedrichs
16 augusti 2023 kl. 10:13

En månad med drama, reality och "tjockumentärer"

I dag presenterar SVT de nya tillskotten som kommer till kanalen och SVT Play i september. Bland höjdpunkterna finner vi dramaserien "Taelgia".

När SVT presenterar sitt höstprogram tycks det finnas mycket gott att se fram emot. Eftersom jag hade turen att se det första avsnittet av dramaserien Taelgia, med stjärnskottet Sara Shirpey i en av huvudrollerna, på Way Out West kan jag redan nu säga att du absolut INTE vill missa SVT-satsningen. Spana in min recension så får du veta varför.

Kan även passa på att rekommendera Kungen och jag som är en utökad variant av Karin af Klintbergs charmiga dokumentär Kungen om Carl XVI Gustaf. Redan i min recension skrev jag att jag hoppades på att det skulle komma en utökad TV-serievariant. Man hade turen med sig, tydligen.

Övriga titlar har jag dessvärre ingen förkunskap om, men här kommer de!

Då släpps Taelgia – SVT:s nya svenska krimdrama
Dramaserien Taelgia. Foto: SVT

Nya TV-serier på SVT Play i september 2023

Min tjockumentär – 3 september

Jag heter Fredrik Boltes och har jojo-bantat hela mitt liv. Jag har provat alla bantningsmetoder som finns men väger fortfarande över 160 kilo och har svårt att leva ett vanligt liv med min son. Till slut bestämmer jag mig för att göra en gastric bypass-operation, men hur farlig är en magsäcksoperation? Kan jag inte gå ner i vikt på andra sätt? Hur blir livet efter operationen? Och vem fan betalar för kalaset? Under åtta år har vänner och kollegor filmat mig före, under och efter operationen. Resultatet är en halvtramsig dokumentärserie på dödligt allvar. Det blir reggae, satir, hårt klippta expertintervjuer, standup och en dos av svamp under pungen. Välkommen till Min tjockumentär.

Kriminalarkivet: Mordet på utrikesminister Anna Lindh – 3 september

På eftermiddagen 10 september 2003 kommer larmet från varuhuset NK i centrala Stockholm: utrikesminister Anna Lindh har knivhuggits av en okänd gärningsman. Hennes liv går inte att rädda och ett chockat Sverige tvingas uppleva det andra ministermordet på 17 år. I femte upplagan av Kriminalarkivet går André Pops och Lasse Lampers tillbaka till de dramatiska dagarna i september 2003 när polisen bara inte fick misslyckas med att hitta utrikesministerns mördare.

Kungen och jag – 4 september

Under våren 2023 gick Karin af Klintbergs film om Carl XVI Gustaf på de svenska biograferna. Under hösten visar SVT en tre avsnitt lång dokumentär baserad på filmen, men med ytterligare inspelat material tillagt. Under två år uppvaktade Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon, som första journalist, följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete. Kungen och jag är den första dokumentära inspelningen i historien, om och med en kung, som pågått medan han fortfarande lever.

Överlevarna – 8 september

Humor och rappa repliker utlovas när Claes Malmberg tillsammans med sex komiker som enda överlevande efter en apokalyps flyttar ut i naturen där de ska tävla i att överleva efter bästa förmåga. I Överlevarna gäller det att övervinna sina rädslor och bemästra sin inkompetens för att lösa de livsavgörande utmaningar som väntar i vildmarken. Det kan handla om att valla djur genom en bana, skriva en nationalsång eller fixa en härlig dejt till en utomstående person och försöka få den att fortplanta sig med en i laget. För det gäller ju att skapa en ny civilisation – och då måste man tänka på allt.

Överlevarna är: Sissela Benn, Nisse Hallberg, Evelyn Mok, Torbjörn Averås Skorup, Christoffer Nyqvist och Johanna Hurtig Wagrell.

Sveriges största konstkupper – 6 september

Vissa menar att handeln med falsk och stulen konst omsätter lika mycket som den internationella droghandeln.  Även i Sverige är marknaden stor och omsätter stora summor. I Sveriges största konstkupper följer vi upp några av de mest uppseendeväckande svenska konstkupperna: rififi-kuppen på Moderna Museet, den sensationella kuppen på Nationalmuseum samt kuppen mot Carl Larsson-gården. Det är en spännande infotainmentserie med inblick i en exklusiv värld.

Foto: Janne Danielsson/SVT
Foto: Janne Danielsson/SVT

Carl XVI Gustaf – 50 år på tronen – 15-16 september

Fredag 15 september är det 50 år sedan Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung. Yvette Hermundstad är programledare för SVT:s direktsändningar 15-16 september och guidar tittarna genom jubileumsfirandet tillsammans med gäster och experter från Grand Hôtel.

Fredag 15 september:
Te Deum, Slottskyrkan
Högvaktsavlösning, Yttre borggården
Sångarhyllning, Yttre borggården
H.M. Konungens tal visas senare på fredagskvällen

Lördag 16 september:
Kungaparet åker kortege genom Stockholm
Stockholms stads hyllningskonsert

Mickes båt - 19 september

Micke Leijnegard har fått en gammal träbåt och serien Mickes båt handlar om hur en ganska oerfaren Micke får båten sjöduglig på två månader inför sjösättningen. Den handlar också mycket om charmen med gamla träbåtar, om livet på båtklubben och människorna där, historier om andra träbåtar och en massa vackra bilder på gamla träbåtar och Stockholmsvatten. Tittarna kommer såklart också komma Micke lite mer inpå livet än i andra program.

Taelgia – 22 september

I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Dramaserien Taelgia är deras berättelse.  Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl. För idé och grundkoncept svarar Jens Östberg.

Bäst när det gäller – 28 september

SVT har följt med det svenska skidskyttelandslaget på träning och tävling under ett år, från juni 2022 till juni 2023. Allt står på spel i vinterns VM, men för att nå medaljerna måste sjukdom, svackor – och närmast omöjliga norrmän – övervinnas.  

VM, som avgjordes i Oberhof, Tyskland i februari 2023, blev det mest framgångsrika skidskyttemästerskapet för Sverige någonsin med totalt elva medaljer.  Bland åkarna som följs närgånget i serien Bäst när det gäller kan nämnas Hanna och Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Stina Nilsson och Linn Persson

Gaslight – 29 september

I Gaslight träffar vi den karismatiska Nora, 22, som spelas av Julia Heveus. Nora tar oss med på en resa genom sin längtan efter att bli älskad, känslan av att allt går åt helvete och den förföriska kärleken. Hon bor på en skabbig soffa hos sina bästa vänner Sara (Ella Sandberg) och Charlie (Joakim Olsson) och på helgerna äger de dansgolven. Men när Noras flirt drar henne längre in i en relation än vad hon hade väntat sig börjar saker bli obehagliga och farliga på riktigt. För regi och manus står Therese Lundberg som blivit nominerad för bästa ungdrama på Kristallen med Dör för dig.

Filmtopp håller dig uppdaterad om några fler titlar skulle tillkomma.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL