Nu startar SVT inspelningen av nya "Vi på Saltkråkan" – här är nya Tjorven

Nu startar SVT inspelningen av nya "Vi på Saltkråkan" – här är nya Tjorven

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
03 juni 2024 kl. 08:50

Astrid Lindgren-klassikern kommer tillbaka i ny skepnad

I dag meddelar SVT att man påbörjar inspelningen av "Vi på Saltkråkan" nu i juni. Nyversionen av Astrid Lindgrens sommarklassiker har beräknad premiär 2025.

Efter "Ronja Rövardotter" på Netflix är det snart dags för nästa nyversion av en Astrid Lindgren-berättelse. Denna gången är det den klassiska sommarberättelsen "Vi på Saltkråkan" som får nytt liv.

I dag avslöjar SVT i ett pressmeddelande att inspelningen av nya Vi på Saltkråkan inleds nu i juni.

Saltkråkan har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade Saltkråkan kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsen, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i pressutskicket.

Nu startar SVT inspelningen av nya "Vi på Saltkråkan" – här är nya Tjorven
Foto: Petrus Sjövik / SF Studios.

Nya "Saltkråkan" utspelar sig i nutid – med de klassiska karaktärerna

Nyinspelningen av "Vi på Saltkråkan" kommer att utspela sig i nutid, men de klassiska karaktärerna kommer trots det att återvända. Tjorven kommer tillbaka, givetvis med Båtsman vid sin sida, och det gör även stadsbon Melker Melkersson m.fl.

Den nya serien kommer att bestå av sex avsnitt och den har tilltänkt premiär på SVT och SVT Play någon gång 2025. Det är nya berättelser från Saltkråkan som vi kommer att bjudas på, med manus av Karin Arrhenius (Händelser vid vatten, Rebecka Martinsson) och regi av Fredrik Edfeldt (Rebecka Martinsson, Gråzon).

Handlingen beskrivs skildra ett "sommaräventyr med förvecklingar, missförstånd och dråpligheter som uppstår mellan öborna och de gästande stadsborna, men också med en varm gemenskap som växer fram trots olikheterna".

Möt nya Tjorven – Vega Åhman

Som den älskade karaktären Tjorven kommer vi att få se nykomlingen Vega Åhman. Vega får sällskap av Henrik Norlén (Tsunami) som farbror Melken, Elton Larsson som Pelle, Lovisa Lindblad som Stina, Göran Gillinger och Karin de Frumerie som paret Grankvist, Lisa Varger och Ingrid Andersson Curman som Tjorvens tonårssystrar, Sami Fagerström Erfan och Bertil Mancini Block som Pelles tonårsbröder, Nora Rios som Malin, Philip Zandén som affärsmannen Vesterman samt Anna Bjelkerud Söderman, som i den här versionen dessutom är Stinas farmor.

– Nästan exakt sextio år efter att Astrid Lindgrens filmberättelse hade premiär på SVT får vi återvända till Saltkråkan och träffa alla klassiska karaktärer igen med hjälp av några av de bästa inom svensk tv i dag. Vi är förvissade om att det kommer att bli både ett kärt återseende och något nytt för dagens publik, säger Max Hallén, vd på Astrid Lindgren Aktiebolag.

Den nya serien produceras av SF Studios i samproduktion med SVT, Film Stockholm och Astrid Lindgren AB.

Projektet annonserades redan våren 2021, men det är alltså först nu som inspelningen påbörjas.

LÄS ÄVEN: Astrid Lindgren-filmerna med högst betyg på IMDb

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL