Astrid Lindgren-filmerna med högst betyg enligt IMDb

Astrid Lindgren-filmerna med högst betyg enligt IMDb

Sofie Landgren
01 mars 2024 kl. 18:03

Klassikerna som uppskattas mest

Sveriges mest älskade barnboksförfattare Astrid Lindgren har gett oss helt magiska historier som förgyllt vår barndom och som lett till storslagna filmatiseringar, men vilken film har egentligen högst betyg? Det har vi tagit reda på och resultatet kan du ta del av här!

Alla vi barn i Bullerbyn (1986)
Foto: SF Studios.

Alla vi barn i Bullerbyn (1986)

Bullerbyn är en liten by i Småland. Där ligger tre gemytliga gårdar. I Mellangården bor Lisa med sina bröder Lasse och Bosse. I Norrgården bor systrarna Britta och Anna. Och i Sörgården bor Olle. Ja, och så Kerstin också, Olles lillasyster. Fler barn finns det inte i Bullerbyn, men det räcker gott och väl. Det är ljuvlig högsommar och det bara vimlar av äventyr varje dag!

Betyg enligt IMDb: 6,7/10

Pippi Långstrump (1969)
Foto: SF Studios.

Pippi Långstrump på de sju haven (1970)

Pippi får flaskpost från sin pappa, där det står att han är fängslad av grymma pirater i sjörövarstaden Porto Piluse, och de ger honom bara vatten och bröd. Pippi, Tommy och Annika reser dit med bland annat en säng med en luftballong fäst ovanför, ett egenkonstruerat flygplan samt ett kapat piratskepp för att befria honom, medan Tommy och Annikas bortresta föräldrar tror att barnen är hemma hos Pippi.

Betyg på IMDb: 6,8/10

På rymmen med Pippi Långstrump (1970)

Tommy och Annika är trötta på mammas evinnerliga tjat, så de beslutar sig för att rymma hemifrån. Men att rymma utan Pippi är inte roligt, så Pippi får följa med! Pippi, hon vet hur man upplever skojiga äventyr. Hon kan cykla utan hjul och hon kan köra bil med fötterna. Inte är hon rädd för någonting heller.Varken att åka tunna utför ett vattenfall eller möta en ilsken tjur. Och när Pippi är riktigt i form, då går hon på lina mellan två hus. Rakt över gatan, medan halva stan tittar på med hjärtat i halsgropen!

Betyg enligt IMDb: 6,8/10

Bröderna Lejonhjärta (1977)
Foto: SF Studios.

Bröderna Lejonhjärta (1977)

Bröderna Karl och Jonatan Lejon får en kärleksfull återförening efter sina korta liv på jorden i landet Nangijala, där sagornas och lägereldarnas tid råder. Men det idylliska livet i Körsbärsdalen hotas av den grymme riddaren Tengil som med hjälp av sin eldsprutande drake Katla tagit makten i Törnrosdalen och sprider skräck och fasa omkring sig. Karl och Jonatan som genom sitt mod kallas bröderna Lejonhjärta tar upp striden mot Tengil och hans svartklädda soldater.

Betyg enligt IMDb: 7,1/10

Emil i Lönneberga (1971)
Foto: SF Studios.

Emil i Lönneberga (1971)

Emil, han vill så väl och ändå går det galet. När han hör sin pappa vråla "EEEMIIIIL" så det hörs över hela byn Katthult, vet Emil att det bara finns ett säkert ställe här på jorden. Snickeboa. Där kan han sitta och tälja sin 104:e trägubbe tills allt har lugnat ner sig. Men lugnt blir det inte länge... Snart hänger Emils syster Ida i flaggstången, och Emil är på väg tillbaka till snickeboa.

Betyg enligt IMDb: 7,3/10

Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972)

Hela Lönneberga är bekymrade över vad det ska bli av den där eländiga ungen Emil. Men när Emils bäste vän, drängen Alfred, blir svårt sjuk, då är det Emil som spänner hästen för släden och i tjutande snöstorm kör Alfred till doktorn.

Betyg enligt IMDb: 7,2/10

Emil och griseknoen (1973)

Emil blir utsläppt ur sin snickeboa för att vara med på auktionen i Backorva, men innan han kommer dit tjänar han pengar som grindpojke och gör sedan flera egendomliga affärer. Sedan dricker han sockerdricka så det står härliga till och får slut på slagsmål med hjälp av sin nyligen inropade brandspruta. Han hjälper pappa Anton med att få hem en galen ko som han har ropat in, samt ropar själv in en utmärkt värphöna vid namn Halta Lotta.

Betyg enligt IMDb: 7,2/10

Ronja Rövardotter
Foto: SF Studios.

Ronja Rövardotter (1984)

En mörk natt när åskan går och vildvittrorna flyger föds en liten flicka vid namn Ronja i Mattisborgen. Hon är det första barnet till rövarhövdingen Mattis och hans hustru Lovis. Ronja växer upp till en modig liten rövarflicka och när hon blivit stor nog skickas hon ut i Mattisskogen för att lära känna alla faror som lurar där. Här finns grådvärgar och rumpnissar, den farliga älven och det hemska Djävulsgapet. Men den största faran känner inte ens Mattis till - i skogen finns också Birk, son till Mattis ärkefiende Borka...

Betyg enligt IMDb: 7,3/10

Vill du ta reda på vart filmerna finns att streama? Då kan du använda vårt supersmidiga verktyg Streamtopp genom att trycka här!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL