Nya Astrid Lindgren-filmer på gång: “Flesta ska göras om“

Nya Astrid Lindgren-filmer på gång: “Flesta ska göras om“

Eric Diedrichs
Uppdaterad 05 januari 2024 kl. 09:01 | Publicerad 04 januari 2024 kl. 07:01

Men inte Emil i Lönneberga

I dokumentären "Astrid Lindgrens älskade filmer" berättar författarens släktingar om framtida filmplaner. De menar att merparten av hennes filmklassiker kommer att få nyversioner.

TV4 visas nu dokumentärfilmen Astrid Lindgrens älskade filmer, som handlar om arbetet bakom den älskade författarens filmatiseringar. I intervjuer med skådespelare, musiker, filmarbetare och Astrid Lindgren-kännare målas en varm bild upp om betydelsen den svenska ikonen och hennes verks har haft på det svenska kulturlivet.

Sedan en tid tillbaka har Viaplay arbetat på en ny filmatisering på berättelsen om Ronja Rövardotter, som efter bolagets ekonomiska tumult har sålts vidare till Netflix. Tidigare har vi också kunnat rapportera att Vi på Saltkråkan ska få en moderniserad version, men även i England smids det planer. Inga mindre än producenterna bakom Paddington och Harry Potter-filmerna arbetar på en film om Pippi Långstrump.

– Jag vet att hon är en religion i Skandinavien och många delar av världen, vi skulle inte kunna respektera det mer [än vad vi gör]. Vi kommer att arbeta väldigt nära Astrid Lindgrens familj och hoppas på att göra en film värdig Pippi och den glädje hon har gett till världen, säger producent Rosie Alison i TV4:s dokumentär.

Astrid Lindgrens älskade filmer
Astrid Lindgren och några av hennes filmklassiker. Bilden är ett kollage. Foto: TV4, SVT, SF Studios

Nya Astrid Lindgren-filmer på gång: "Flesta ska göras om"

När det kommer till de gamla, svenska klassikern var Astrid Lindgren själv med och skrev manus, vilket många menar är anledning till deras stora framgångar.

– Det är lite läskigt och spännande när vi inte längre har Astrid Lindgren som manusförfattare. Det gäller att hitta människor som man litar på och som man känner har förstått och kan ta hand om det på ett bra sätt, säger Johan Palmberg, barnbarnsbarn till Astrid Lindgren.

I dokumentären frågar David Sundin Lindgren-familjen, som också har rättigheterna, om alla filmer kommer att få så kallade remakes:

– Inta alla, inte Emil i Lönneberga, men sannolikt kommer de flesta av de andra att göras i nya versioner, säger barnbarnet Nils Nyman och får medhåll från resterande familjemedlemmar.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker i Filmsverige.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL