Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nu kan du streama serien Morden i Appojaure på SVT Play

Nu kan du streama serien Morden i Appojaure på SVT Play

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2022

Finns svaret där ute?

I juli 1984 mördas ett holländskt par i Appojaure. Händelsen sätter skräck i ett helt samhälle och leder till en av Sveriges största mordutredningar. Nu kan du streama serien Morden i Appojaure, dokumentärserien i tre delar där vi får får veta allt om utredningen och dubbelmordet som än idag är ouppklarat.

”Myggen fortsätter att plåga oss” skrev Janny Stegehuis i sin dagbok den dagen som hon och hennes man Marinus Stegehuis mördades med närmare 50 knivhugg. Det holländska paret hade rest till den norrländska fjällvärlden på semester, och de hade länge sett fram emot resan på sommaren 1984. De slog upp sitt tält vid sjön Appojaure, cirka en timme söder om Gällivare. Familjen Järvinen befann sig på samma plats som paret Stegehuis, bara några timmar efter att mordet inträffade. Den då nioåriga Pasi Järvinen ser ett ihopfallet tält, familjen upptäcker då de mördade kropparna och larmar polisen.  

Nu kan du streama serien Morden i Appojaure på SVT Play
Foto: SVT Play.

Sture Bergwall (Thomas Quick) i utredningen

Det är starten på en av Sveriges största mordutredningar. Man förhör bland annat en tysk medborgare som cyklat upp från Tyskland, sovit under bar himmel och levt på naturens tillgångar. En ung man från Norrbotten förhörs flera gånger. Bevismaterial dyker upp på olika håll i Sverige. Polisen förhör över tusen personer, men lyckas inte binda någon till tiden och platsen för mordet. Men utredningen tar en ny vändning då Sture Bergwall (tidigare känd som Thomas Quick) plötsligt erkänner mordet. Bergwall beviljas resning några år senare och dubbelmordet i Appojaure preskriberas och förblir ett mysterium. 

Den nya serien "Morden i Appojaure" består av tre delar där den första nu finns att se på SVT Play. Nästa avsnitt släpps den 26 oktober.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL