Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SVT:s nya krimserie Försvunna människor utses till en av årets bästa

SVT:s nya krimserie Försvunna människor utses till en av årets bästa

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 oktober 2022

Med Peter Viitanen i huvudrollen

I år har SVT:s "Försvunna människor" utsetts av European Broadcasting Union till en av 2022 års bästa serier. Snart dyker spänningsdramat upp på SVT.

Trots att SVT:s kommande serien Försvunna människor ännu inte har haft premiär börjar den skapa rubriker utomlands. Nu tilldelas nämligen krimdramat utmärkelsen "Proud to present" av European Broadcasting Union (EBU). Utmärkelsen delas ut till årets tio bästa TV-serier.

Försvunna människor handlar om lastbilschauffören Erwin (Peter Viitanen), som har hjärtat på rätta stället. Dottern Sonja är hans ögonsten och han månar om sin sjuke far. När han begår ett ödesdigert misstag ställs han inför ett livsavgörande val.

En vibrerande het sommardag rullar Erwin med sin tankbil över Öresundsbron och in i Sverige, som han gjort så många gånger förr. Men det som ser ut som en rutinkörning är en nervös färd för honom. I tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Erwin gör det för att han vill hjälpa dem. Hans chef Lunt gör det för pengarna, för att rädda sitt åkeri. Gravida Mouna är en av flyktingarna. När hon och en febersjuk pojke inte klarar av den kvava luften i tanken, gömmer Erwin dem baktill i förarhytten. Plötsligt ser han en poliskontroll framför sig på vägen. Erwin har hamnat vid en punkt där hans liv kommer att ta en dramatisk vändning.

Polisen Anja får ett märkligt fall på sitt bord, med en kvinna och ett barn som påträffats på en landsväg. Hon börjar envetet söka efter den sanning som Erwin gör allt för att dölja. Fallet berör henne personligen när hon inser att det handlar om flyktingar.

Serien har spelats in i Västsverige och har premiär 7 november på SVT.

NÄSTA ARTIKEL