Filmer och serier som bygger på Leif GW Perssons böcker

Leif GW om flytten från TV4 till SVT: ”Bästa TV som jag åstadkommit”

  • SVT Play
Axel Diedrichs
03 maj 2024 kl. 11:05

Anledningarna bakom Perssons comeback hos TV4-konkurrenten

Efter avhoppet från "Nyhetsmorgon" återvänder Leif GW Persson till TV-rutan – för att arbeta på SVT. Här berättar han om hur tankebanorna gick inför beslutet.

Den 31 mars gick kriminologen Leif GW Persson själv ut med nyheten om att han slutar på TV4:s Nyhetsmorgon där han i många års tid suttit och gett vässade analyser runt aktuella brott. Men det dröjde inte lång tid innan den folkkäre profilen bestämde sig för att säkra en comeback i TV-rutan. Den här gången blir det däremot inte på TV4, istället kommer han att göra ett nytt program för konkurrenten SVT, tillsammans med Camilla Kvartoft. Mellan åren 2010-2018 gjorde de två Veckans brott ihop.

Leif GW om flytten från TV4 till SVT: ”Bästa TV som jag åstadkommit”
Leif GW Persson i "Nyhetsmorgon". Foto: TV4.

Leif GW om flytten från TV4 till SVT: ”Bästa TV som jag åstadkommit”

Så hur kommer det sig att Leif GW Persson väljer att göra en ny satsning på SVT istället för TV4 där han gjort sig så hemmastadd? Den främsta anledningen verkar vara tiden. Så här säger han till SVT:

– Det var inte så att jag slutade på fyran för att jag vantrivdes. Anledningen var att jag måste få tid att skriva klart en bok och det här går inte igång förrän till hösten.

Det alldeles nya programmet, som heter Veckan, är likt Veckans brott ett samhällsprogram med fokus på brott och kriminalpolitik. Inspelningen av programmet kommer att kräva betydligt mindre tid än insatserna för TV4, menar Persson som berättar att han vill spendera mer tid med barnbarnen och hinna skriva färdigt boken han jobbar på. Likaså har faktumet att få göra fler projekt ihop med Camilla Kvartoft spelat stor roll i att vinna över Persson till SVT.

– Det var ett av skälen till att jag tackade ja. Veckans brott som vi gjorde ihop var nog den bästa TV som jag åstadkommit någonsin, säger han till Aftonbladet.

"Veckan" har premiär på SVT någon gång i höst. Filmtopp håller dig uppdaterad om ett mer specifikt premiärdatum när ett sådant är spikat.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL