Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kungliga slottet – ny serie om svenska kungafamiljen

Kungliga slottet – ny serie om svenska kungafamiljen

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juni 2022

Kungafamiljen bjuder in tittarna till platsen där de växte upp

I SVT:s nya dokumentärserie "Kungliga slottet" besöker tittaren svenska kungafamiljens hem för en unik inblick.

I Kungliga slottet följer vi med på en resa genom tid och rum där vi tillsammans med kungafamiljen och olika experter får se Kungliga slottet i Stockholm på ett sätt vi aldrig sett det förut. Vi besöker de stora officiella salarna men öppnar också dörrar till rum som få personer får beträda.

Kungliga slottet – ny serie om svenska kungafamiljen
Kronprinsessan Victoria tar med tittarna på en spännande rundtur. Foto: SVT.

– Kungliga slottet har ett enormt symbolvärde givetvis. Men sen så är det ju också ett fantastiskt kulturarv med en enorm historia som inte avstannat, det är ju en byggnad och en plats vars historia hela tiden växer. Varje år, varje händelse, det läggs ju lager på lager av historia hela tiden. Vilket gör att det är en levande plats, säger Kronprinsessan Victoria som i programmet tar med sig Prinsessan Estelle och Prins Oscar samt maken Prins Daniel med på en rundtur för att visa slottet där hon själv bodde när hon var liten.

Vi får även höra Drottning Silvia berätta om hur det var när hon först flyttade in på Kungliga slottet och om den omfattande verksamhet som finns:

– Det är fantastiska kulturarv som vi har förmånen att ha i Sverige. Det är enormt att vi har dom här miljöerna kvar, givet hur gamla dom är. Det är en fantastisk skatt vi har i Sverige och den är tillgänglig. Och det är allas vår skatt, säger hon.

Kung Carl XVI Gustaf medverkar i programmet och berättar bland annat om hur det var att bo på Kungliga slottet som liten:

– Det var ingen trevlig levnadsmiljö direkt utan det var som ett hotell egentligen, säger Kungen när han beskriver rummen som han och hans systrar växte upp i som låg på rad i en lång korridor i södra flygeln på slottet, säger han. 

Streama "Kungliga slottet" i dag

Serien består av två avsnitt. I det andra avsnittet av får tittarna följa med bakom kulisserna vid ett inkommande statsbesök och Kungen och Kronprinsessan talar om spöken. Och prinsessan Christina fru Magnuson öppnar dörren till sin brors gamla lekrum.

"Kungliga slottet" finns att streama på SVT Play. För dig som vill följa den linjära TV-sändningen, så visas avsnitten på SVT1 den 13 och 20 juni kl 20:00.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL