Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om kungar

8 filmer om kungar

Filmtopp
Matilda Lindblom | Lista
30 april 2021
Filmtopp
Matilda Lindblom | Lista
30 april 2021

Vi firar kungens födelsedag med åtta kungliga filmer.

I dag på Valborgsmässoafton så här på den svenska kungens födelsedag har Filmtopp plockat fram åtta kungliga filmer. Om du inte har sett dessa har du något att se fram emot!

The King's Speech (2010)

The King's Speech
Foto: Paramount Pictures.

I rollerna: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush m.fl.

The King’s Speech baseras på den sanna historien om King George VI och hans tillträde till den brittiska tronen 1936 och talpedagogen som hjälpte den osäkra kungen att komma över sitt stammande. Filmen vann fyra Oscars, bland annat för Bästa manliga huvudroll och Bästa film.

A Royal Affair (2012)

I rollerna: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen m.fl.

Filmen handlar om en ung drottning som är gift med en galen kung. Hon förälskar sig i sin läkare och de inleder en kunglig affär. Tillsammans utgör de startskottet på en revolution som kommer att förändra landet för alltid.

The King (2019)

The King
Foto: Netflix.

I rollerna: Tom Glynn-Carney, Tom Fisher m.fl.

Hal är en prins och arvinge till den Engelska tronen och kröns som Henry V efter att hans tyranniske far dör. Nu måste den unge kungen ta hand om politiken och kriget som hans far lämnade och på det bär han på tyngande känslor från sitt förflutna.

Royal Matchmaker (2018)

I rollerna: Bethany Joy Lenz, Will Kemp m.fl.

En matchmaker i New York blir anställd av en kung att hitta en passande fru till sin son inför ett kungligt firande. Men när Kate väl hittat den perfekta frun inser hon att hon fallit för prinsen själv.

King Arthur (2004)

Kung Arthur

I rollerna: Clive Owen, Stephen Dillane, Keira Knightley m.fl.

En av många filmer som gjorts om legenden King Arthur och riddarna runt runda bordet. King Arthur utspelar sig under den mörka tiden under 400-500 talet och Arthurs försök att ena det brittiska riket.

Lejonkungen (2019) eller originalet (1994)

I rollerna: Donald Glover, Beyonce, Seth Rogen m.fl.

Lejonkungen handlar om allas favoritlejon Simba, som efter sin pappa mördats måste fly sitt rike och lär sig på sin resa den sanna meningen med att ta ansvar och besitta mod.

Kungen och jag (1999)

The King and I
Caption

I rollerna: Miranda Richardson, Martin Vidnovic m.fl.

Kungen och jag är en tecknad kungafilm om en resa till det exotiska kungadömet Siam där engelskläraren Anna Leonowens snart upptäcker att hennes svåraste utmaning är den envisa kungen.

Sagan om konungens återkomst (2003)

I rollerna: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen m.fl.

I den tredje och avslutande delen i Sagan om ringen-trilogin leder Gandalf och Aragorn soldaterna mot Saurons arme medan Frodo och Sam tar sig vidare för att förstöra ringen. En av tidernas mest prisbelönta filmer med hela 11 Oscars.

VIDARE LÄSNING:
The Crown med svenska kungahuset på gång!

NÄSTA ARTIKEL