Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om kungar

Unik dokumentär om Kung Carl XVI Gustaf

Linda Forssén | Nyhet
22 maj 2022
Linda Forssén | Nyhet
22 maj 2022

Kungen har premiär när kungen firar 50 år på tronen

Den svenska kungen är den längst sittande regenten i Sveriges historia. Det är också första gången som en dokumentär produceras om en svensk kung som fortfarande är i livet.

Under två år uppvaktade filmregissören Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja. En unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete.

– Jag vill ta mig an samtiden med humor och värdighet, och det tror jag passar för en film om en monark också. Vi är som två olika arter jag och kungen, han från en icke känslostyrd fyrtiotalistgeneration och jag från en mer integritetslös sjuttiotalistgeneration. Jag vill komma nära. Han vill hålla mig på avstånd. Den dansen tror jag blir en del av filmen, säger Klintberg.

Foto: Anna-Lena Ahlstrom. Carl XVI Gustaf.
Foto: Anna-Lena Ahlstrom. Carl XVI Gustaf.

Produktionen av dokumentären började redan förra våren och Klintberg har träffat kungen flera gånger nu under flera event, inkluderat invigningar och statsbesök. Även under privata sammanhang på det kungliga palatset i Stockholm och på hans sommarbostad.

Karin af Klintberg är den första journalisten som har fått tillgång att följa med kungen genom flera stunder av hans privatliv men även rollen som kung.

Kungen förväntas att ha biopremiär den 24 februari 2023..

Se även:

NÄSTA ARTIKEL