I kväll är Lars Lerin tillbaka på SVT i nya Lerin på Lofoten

I kväll är Lars Lerin tillbaka på SVT i nya "Lerin på Lofoten"

  • SVT Play
Sofie Landgren
09 januari 2024 kl. 07:01

Tar upp viktiga ämnen om missbruk och beroende

Konstnären Lars Lerin åker tillbaka till Lofoten tillsammans med Junior för att måla, surfa, fiska torsk, rida och gå på tur med sina nya bekantskaper!

Lerin på Lofoten på SVT
Lars Lerin. Foto: SVT.

Premiär för serien Lerin på Lofoten på SVT

En av Sveriges mest älskade konstnärer Lars Lerin åker tillbaka till vackra Lofoten i Norge, en plats han älskar och saknar väldigt mycket. I sitt liv var det platsen där han hittade sin första kärlek, men var också där som han sjönk djupare ner i sitt missbruk, vilket till slut tvingade honom att lämna både relationen och platsen för att bli nykter. Nu tar Lars med sig Junior till sina favoritplatser på Lofoten, där det ska målas, surfas, fiskas torsk, ridas och vandras.

Duon gör även nya bekantskaper med människor som också har ett liv i missbruk bakom sig.

Lars Lerin på Lofoten på SVT Play
Foto: TV4.

Vad du kan vänta dig av Lerin på Lofoten – fantastiska vyer, varma samtal och flödande kreativitet

Säsongen av Lerin på Lofoten består av 6 avsnitt där tittarna kan förvänta sig följande:

Avsnitt 1:
I det första avsnittet välkomnar Lars och Junior deltagarna i den gamla konstnärsbostaden på Svinoya. De gör sig hemmastadda på Lofoten och tillsammans med sina medresenärer förundras de över den magnifika platsen. Senare i programmet väntar en båttur och en vandring 367 meter över havet på Tjeldbergtind. Gruppen målar också första gången och pratar om de mörkaste stunderna som kommit av missbruk och beroende.

Avsnitt 2:
Lerin på Lofoten fortsätter och trots ett strålande väder på en majestätisk plats kämpar Lars med ångesten över att vara på platsen där han varit "ett riktigt monster". Kanske kan Juniors överraskning hjälpa – gänget tar sig till naturreservatet Eggum, där fåren betar och rullstensåsen pryder platsen. När det återigen är dags att måla ligger fokus på hur deras liv såg ut när beroendet och missbruket trappades upp, och det är många tunga minnen som kommer till ytan i stunden.

Avsnitt 3:
Skönheten på platsen och ångesten som är förknippad med den är en fortsatt kamp för Lars, som lika delar vill åka hem som att hänge sig till att måla och njuta av det vackra landskapet. Lars tar med gruppen till Henningsvaer, som är en plats han älskar och har målat många gånger. De målar och funderar på varför det blev som det blev, finns svaret i deras förflutna? Junior har fixat en spännande tur till Unstad där de, till Lars stora förskräckelse, ska surfa!

Avsnitt 4:
Lars återser Konstnärshuset i Svolvaer dit han kom första gången när han besökte Lofoten redan på 70-talet. Han delar med sig av sina egna gamla dråpliga minnen, samtidigt som de övriga målar något ur tiden när de skulle börja ett nytt liv, utan droger och alkohol. Det blir känslosamma samtal och återblickar till en tid då människor i deras närhet spelat en avgörande roll i vägen bort från missbruket. Junior har styrt upp ett äventyr med islandshästar och en dejt med Lars på tu man hand.

Avsnitt 5:
Lars tar med sig Junior och gänget till ännu en av de platser på Lofoten som han älskar allra mest – Morfjorden. Deltagarna målar och pratar om hur de mött anhöriga och andra i sin omgivning som de skadat för att få säga förlåt. Hur svårt är det att acceptera att det blev som det blev och har de förlåtit sig själva?

Avsnitt 6:
Resan går mot sitt slut och gänget styr kosan till en av Lofotens vackraste stränder, Haukland där de paddlar kajak och går upp på berget "Mannen". Lars har fått ny inspiration att måla ännu mera från Lofoten! Vid måleriet dyker det upp tankar om oro inför framtiden men också tacksamhet kring att ha hittat en ny mening med livet. Hur gör de för att behålla sitt nya liv i tillfrisknandet? Innan väskorna ska packas bjuder Junior in till storslagen middag där de summerar resan och allt de har målat och så blir det en liten överraskning såklart!

"Lerin på Lofoten" har premiär på SVT den 9 januari.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL