Hanna Marklund klar för SVT – ger TV4 en känga: "Jämställd sportbevakning"

Hanna Marklund klar för SVT – ger TV4 en känga: "Jämställd sportbevakning"

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
16 februari 2023 kl. 16:02

Fotbollsexperten ser fram emot sin nya roll

I går bekräftades det att Hanna Marklund anställts som fotbollsexpert på SVT. Detta efter att profilen för en kort tid sedan valt att lämna TV4 efter tio år.

I januari meddelande Hanna Marklund, fotbollsexpert och f.d. spelare, att hon valt att lämna TV4 och C More efter tio år. Under gårdagen blev det istället klart att hon blir expert för SVT, med dagens match mellan Sverige och Kina som sitt första uppdrag. Enligt Marklund är det den jämställd sportrapportering som har lockat henne till sin forna konkurrent.

– Jag har lockats av att SVT har en jämställd sportbevakning och tar damfotbollen på allvar. Jag känner verkligen att jag är på rätt plats och ser fram mot att i första hand arbeta med damlandslagets uppladdning inför sommarens VM, säger Hanna Marklund till SVT.

Hanna Marklund klar för SVT – ger TV4 en känga: "Jämställd sportbevakning"
Hanna Marklund. Foto: Magnus Ragnvid/TV4.

Hanna Marklunds känga till TV4: "Ingenting på damsidan"

Att Hanna Marklund lyfter en mer jämställd sportbevakning som en huvudsaklig anledning till att hon tackat ja till SVT kommer inte helt och hållet som en överraskning. I samband med att fotbollsexperten lämnade TV4 och C More i januari passade hon nämligen på att kritisera sin tidigare arbetsgivare för det bristande fokuset på damfotboll.

– Hela det här sista året har jag känt att rättighetsmässigt så har kanalen överhuvudtaget ingenting på damsidan. Finns det både och så är det jätteroligt, men inte om det bara finns det ena. Så jag ville själv inte förlänga, jag ville göra annat, sa Hanna Marklund till Sportbladet i januari.

Hanna Marklund vann under sin aktiva fotbollskarriär Diamantbollen (2005), tre SM-guld och två UEFA Women's Champions League. Som fotbollsexpert blev hon 2018 den första kvinnliga expertkommentatorn att kommentera ett manligt fotbollsmästerskap i tv.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL