Fotbollsfilmer

6 Fotbollsfilmer du måste se!

Filmtopp
Uppdaterad 18 juli 2023 kl. 14:07 | Publicerad 07 juli 2020 kl. 19:07

Underhållande fotbollsfilmer

När vi inte kollar på VM eller andra nervkittlande fotbollsdrabbningar behöver vi något att stilla hungern med mellan matcherna. Vi tar oss därför an den världsberömda sporten och lyfter fram fotbollsfilmer!

Goal! (2005)

goal!
Foto: Disney.

Den lovande fotbollstalangen Santiago Munez blir upptäckt av en scout som har kopplingar till Premier Leagues Newcastle United. Kan han uppnå sin högsta önskan att bli världens bästa fotbollsspelare, eller kommer hans ego och heta temperament att förstöra en hoppingivande saga?

Förmodligen den fotbollsfilm som kvickast kommer till ytan när vi dyker ned i genren. Vilket är lite sorgligt eftersom den inte alls är särskilt träffsäker. Den är inget skott upp på läktaren, men inte heller någon farlig rökare på mål. Trots sina brister har filmen ett par gripande stunder, inte minst när Munez tränare övertygar honom om att han ska passa istället för att diva. För kidsen är Goal! än idag en häftig och lärorik film. Och har du inget sportpaket kan du ju se den här filmen istället.

Goal 2: Living the Dream (2007)

fotbollsfilmer
Foto: Disney. 

Proffslivet fortsätter för Santiago Munez, som nu tar nästa steg i karriären: det prestigefyllda Real Madrid. Fotbollen leker, men livet utanför, med all förmögenhet och glamour, testar hans lojalitet till vännerna och familjen. Kan han flyga till toppen och samtidigt ha fötterna på jorden?

Förväntningarna på Goal 2 var höga, mycket på grund av att den dåvarande Real-stjärnan David Beckham hade en roll i filmen. Medan den första filmen kändes mer äkta gick uppföljaren ett par varv för många genom Hollywood-tunneln, med en tröttsam mainstream-vibe som genomsyrar filmen. Och Beckham? Han är en stjärna, på planen.

The Damned United (2009)

the damned united
Foto: Sony Pictures.

Berättelsen om den kontroversiella tränaren Brian Cloughs 44 dagar långa period som tränare för den engelska fotbollsklubben Leeds United.

En spännande berättelse om ambitionens kostnad. "Det finns ingen poäng att försöka om du inte tänker slå de bästa", uttrycker Clough som pressade sig själv och sitt lag till det yttersta för att nå framgångar på plan. Ett snyggt balanserat sportdrama, som inte släpper taget om varken fotbollen eller relationerna. För gåshudsframkallande idrottsfilmer, läs här.

Hooligans (2005)

fotbollsfilmer
Foto: Sony Pictures.

Harvardstudenten Matt Buckner blir relegerad från skolan och flyttar till London. Där blir han involverad i en grupp huliganers olycksaliga liv. De tror knappast på att West Ham ska kunna vinna Premier League utan vill mest av allt slåss mot de andra engelska klubbarnas supportrar.

En film som gör denna lista än mer nyanserad. Vi har följt spelaren, tränaren och nu lär vi känna den ökända kulturen inom fotbollen, huliganismen. Det är brutalt och provocerande att följa, men det är en spännande saga om lojalitet, identitet och familj. Insatserna är inget annat än engagerande och Charlie Hunnam är i sitt esse.

Skruva den som Beckham (2002)

fotbollsfilmer
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Föräldrarna vill att du ska lägga skorna på hyllan, men du vägrar – för fotbollen är livet. Skruva den som Beckham är en komedi som främst handlar om ungdom, kulturkockar och att böja på reglerna, samtidigt som den utforskar damfotbollen.

En klassiker som imponerande jonglerar en massa bollar, utan att tappa en av dem. Gösta Linderholm hade förmodligen rasslat ur sig att filmen "rullar bollen i mål och låter den rulla". Ihop med Hooligans är Skruva den som Beckham den viktigaste av fotbollsfilmer.

Kicking & Screaming (2005)

fotbollsfilmer
Foto: Universal Pictures.

Familjemannen Phil Weston har genom livet plågats av hans fars tävlingsinriktade syn på livet. När Phil får jobbet som fotbollstränare för ett barnlag lever han som hans pappa lärt honom. Allt handlar om att vinna, eller?

När karriären flög rakt uppåt var Will Ferrells framtoning ofta att spela gapig och urballad, Kicking & Screaming är inget undantag. De stunder hans excentriska skådespel hålls i schack och moralkakorna går att tugga fungerar filmen riktigt bra.

Det här är fotbollsfilmer vi minns. Har du tips på någon? Kommentera gärna! Spana gärna in vår lista över de bästa filmerna de senaste åren.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL