EXTRA: Eurovision-favoriten försvann inför genrepet: “Vi utreder just nu“

JUST NU: Nederländerna kan strykas – artisten anklagad för våld mot kvinna

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 11 maj 2024 kl. 07:05 | Publicerad 10 maj 2024 kl. 18:05

Joost Klein fanns inte i sikte under genrepen

Aftonbladet avslöjar att Nederländernas artist Joost Klein aldrig dök upp under genrepet inför den stora Eurovision-finalen. Just nu pågår utredningen.

Förberedelserna inför finalen av Eurovision Song Contest 2024 pågår för fullt i Malmö. När man under fredagen höll i genrep med de olika artisterna var det en av dem som inte dök upp, Joost Klein som ska framföra Nederländernas bidrag Europapa, detta avslöjar Aftonbladet som liverapporterar från eventet. Nu berättar EBU att jobbar för att utreda om det skett en incident.

EXTRA: Eurovision-favoriten försvann inför genrepet: “Vi utreder just nu“
Joost Klein. Foto: EBU.

Efter Joost Kleins försvinnande – EBU utreder incident

Årets Eurovision har varit negativt laddad sådan med stort politiskt fokus, och nu skakas tävlingen ytterligare av uppgifterna om att artisten Joost Klein, som tillhör tävlingens större favoriter, inte dök upp för sitt sista genrep. Så här säger en talesperson för EBU till Aftonbladet:

– Vi utreder just nu en incident som rapporterats till oss och som involverar den nederländsk artisten. Han kommer inte att repetera tills ytterligare besked ges. Vi har inga vidare kommentarer till detta och kommer att uppdatera när tillfälle ges. 

Markerade mot Israels artist Eden Golan

Tidigare under tävlingen genomfördes en presskonferens där Nederländernas delegation satt bredvid den israeliska. Eftersom Israel varit starkt ifrågasatta av många för att de får vara med och tävla, fick deras artist Eden Golan frågan om hon reflekterat över den risk hon utgör mot andra artister och för allmänheten genom att medverka. När den svenske journalisten Jovan Radomir, som också var presskonferensens värd, förklarade att hon inte behövde svara på frågan röt Joost Klein ifrån: 

– Varför inte?!

Om det finns ett samband mellan Kleins markering mot Israel och att han inte genomförde sitt genrep som planerat vet vi inte för stunden. Enligt de uppgifter Aftonbladet tagit del av rör det sig om en annan händelse efter semifinalen, som ligger bakom att Joost Klein inte genomförde sitt genrep.

Anklagas för att ha brukat våld mot kvinna

Aftonbladet rapporterar nu nya uppgifter om Joost Klein. Enligt dem anklagas artisten för att ha varit våldsam mot en kvinna i TV-produktionen. En källa till tidningen berättar att det är "väldigt allvarligt", och att eventuellt plocka bort hans TV-tid på tre och en halv minut inte är något man gör särskilt enkelt. När Klein konfronteras av en journalist vill han inte svara på några frågor. 

– Det är i alla fall väldigt allvarligt, eftersom man inte låter honom repa, säger källan.

Även israeliska medier har gått ut med uppgifter om att han skulle ha varit inblandad i vad de kallar för en "våldsam incident". 

Nu ska EBU föra krismöten om situationen runt Klein.

– Vi har inga vidare kommentarer till detta och kommer att uppdatera när tillfälle ges, säger de till Aftonbladet.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senast nytt runt "Eurovision".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL