KLART: SVT tar över rättigheterna igen till OS

Discovery kapitulerar – SVT tar över OS rättigheterna igen

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad kl. 16:42 | Publicerad 16 januari 2023 kl. 15:00

Olympiska spelen flyttar tillbaka till Public Service-TV

Nu står det klart att OS-rättigheterna flyttar tillbaka till SVT från Discovery. Här hittar du all information om det nya avtalet som börjar gälla från och med 2026.

Sedan 2014 i Sotji har OS sänts Viaplay Group, som då hette NENT Group, och senare Discovery i Sverige. I dag nås vi av nyheten att SVT har erhållit rättigheterna att visa vinter-OS i Cortina 2026, och därefter ytterligare tre vändor av den stora sportfesten. Detta innebär att alla kan följa evenemangen via SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne, VD på SVT.

Discovery kapitulerar – SVT tar över OS rättigheterna igen
Foto: SVT.

OS tillbaka på SVT – dessa sändningar gäller

När OS-rättigheterna flyttar tillbaka till SVT är det Olympiska spelen i Cortina 2026 som är först ut. Därefter sänder Svensk television även sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane.

När det kommer till OS 2024, som hålls i Paris, är det fortfarande Discovery som har rättigheterna att sända eventet. 

Därför sänder SVT OS 2026 och framåt

EBU (European Broadcasting Union) har genom sin samarbete med IOK (Internationella olympiska kommittén) möjliggjort för public service-bolag i Europa att visa OS genom att säkra fri-tv-rättigheterna. 

Enligt Aftonbladet säger SVT:s mediedirektör Jan Helin följande: 

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder.

Vad gäller Sveriges Radio har de sedan tidigare rättigheterna till OS i Paris 2024. Nu kan vi meddela att de har klart till och med 2032.

Mer läsning:

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL