Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya julkalendern 2022 – Kronprinsen som försvann

Allt om nya julkalendern 2022 – Kronprinsen som försvann

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 januari 2022

En historisk vintersaga

"Kronprinsen som försvann" är SVT:s julkalender 2022. Den följer två barn som trots deras olika personligheter blir vänner och uppleva ett mäktigt äventyr.

Förra året såg vi den lyckade julkalendern En hederlig jul med Knyckertz där David Sundin och Gizem Erdogan fanns med på rollistan. När SVT nu kliver in i produktionen för julkalendern 2022 får vi se nya stora profiler ta plats. I Kronprinsen som försvann ser vi bland annat Sissela Kyle, Happy Jankell och Dag Malmberg

Så vad handlar årets julkalender om? 

I ett pressmeddelande berättar SVT att den utspelar sig under 1700-talet och berättar storyn om en tolvårig kronprins vid namn Carl Wilhelm Gyllencrona, som anklagas för att ha kidnappat sin försvunna mamma. Han tvingas därför att fly från sitt slott. På vägen träffar han den fattiga flickan Hilda som tillsammans med sin farmor driver ett värdshus. När hon hjälper honom att gömma sig, blir det starten på ett storartat äventyr för de två. 

I en kommentar till Expressen berättar SVT Barns programchef Anna Alandh följande om handlingen:

– SVT bjuder på en julkalender som är en historisk vintersaga i en svunnen tid. Kampen står mellan gott och ont, och skuggor lurar i slott och gränder. ”Kronprinsen som försvann” är ett spännande äventyr som kommert at samla hela familjen i mörka december även detta år. 

Stjärnspäckad rollista

Xavier Canca-Englund heter den unga begåvning som spelar Carl Wilhelm Gyllencrona. Hilda spelas även hon av en ny talang, Kerstin Linden. Utöver de två huvudrollerna ser vi flera stora namn med bärande roller. Förutom ovan nämnda Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell tar även Maria Lundqvist, Christoffer Nordenrot, Joel Spira och Dilan Gwyn plats på rollistan tillsammans med Anton Lundqvist, Arvin Kananian och Magnus Sundberg.

På skaparsidan ser vi ett manusteam av Mattias Grosin, som arbetat på de uppskattade LasseMaja-filmerna, Linn Mannhemier (Ture Sventon och jakten på Ungdomens källa) och Isabelle Riddez (Svenska nyheter) samt regissören Tord Danielsson. Han gjorde senast skräckfilmen Andra sidan där vi såg just Dilan Gwyn i huvudrollen. 

Julkalendern – Kronprinsen som försvann trailer:

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL