Här streamar du Sagan om Ringen filmerna

Svenska Embracer köper rättigheterna till Sagan om ringen och The Hobbit

19 augusti 2022 kl. 08:08

Planerar nya filmer och TV-spel

Vi har nu fått veta att det svenska spelföretaget Embracer Group köper upp rättigheter till Sagan om ringen och Hobbit-franchisen, vilket möjliggör nya TV-spel, filmer, brädspel och merch.

Svenskägda Embracer Group köper rättigheterna till J.R.R Tolkiens Sagan om ringen samt The Hobbit-franchisen av The Saul Zaetz Company som äger Middle-earth Enterpirises. Köpet inkluderar TV-spel, brädspel och övrig merchandising, samt rättigheterna till andra böcker skrivna av Tolkiens familj publicerade genom bokförlaget HarperCollins.

Embracer berättar bland annat för IGN att de kommer jobba tillsammans med flera etablerade företag samt licensiera för att ge oss mer av Tolkiens värld. Vi kan även förvänta oss filmer baserad på kända karaktärer så som Aragorn, Gandalf, Gollum, Galadriel och Eowyn.

Foto: New Line Cinema.

Lars Wingefors, VD på Embracer, berättar:

– Jag är verkligen fantastiskt glad över att Sagan om ringen och The Hobbit är en del av familjen. Tolkiens filmer är en av världens mest episka fantasyfilmer. Vilket öppnar upp flera möjligheter att göra mer material. Vi ser även fram att få jobba med andra bolag och licensera material. 

Embracer berättar dock inte vad hela affären gick på, men vi kan förmoda att det rör sig om astronomiska summor. En annan sak att tillägga är att Embracer varit på shoppinghumör på sistone då de även köpt upp andra bolag så som spelstudion Crystal Dynamics, som ligger bakom Tomb Raider, Tripwire Interaktiv och Texeedo. Dessa affärerna ska ha kostat 787 miljoner dollar vilket översätts till 8,2 miljarder svenska kronor. 

Den 2 september är det premiär för nästa stora Sagan om Ringen-produktion, Amazon Prime Videos serie "Maktens ringar".

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL