Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svenska klassiker visas i Tokyo

Svenska klassiker visas i Tokyo

Eric Diedrichs | Nyhet
01 december 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
01 december 2018

Mai Zetterlings och Arne Mattssons klassiker visas i Tokyo.

Ulla Jacobsson blir uppburen av Folke Sundquist i Hon dansade en sommar.
Ulla Jacobsson och Folke Sundquist i "Hon dansade en sommar" av Arne Mattsson. Foto: Svenska Filminstitutet.

För 150 år sedan upprättades diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Japan. Detta jubileum firas nu med att visa svenska filmklassiker på "National Film Archive of Japan" i Tokyo.

Från den 27 november till den 23 december visas 30 svenska klassikerNational Film Archive of Japan i Tokyo under rubriken Sweden-Japan 150 Years: An Invitation to Swedish Film History, som ett led i firandet av att det i år är 150 år sedan Sverige och Japan upprättade diplomatiska förbindelser med varandra.

MER LÄSNING: 

Bästa filmerna på Netflix

Filmerna i serien spänner från början av 1930-talet till början av 1980-talet, och flertalet av filmerna är digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet. Exempelvis En kvinnas ansikte (Gustaf Molander, 1938), Bara en mor (Alf Sjöberg, 1949), Hon dansade en sommar (Arne Mattsson, 1951), Mitt hem är Copacabana (Arne Sucksdorff, 1965) och Flickorna (Mai Zetterling, 1968). Därutöver visas också ett antal 35mm-kopior ur Filminstitutets arkivsamlingar.

I samband med serien visas också den japanska journalfilmen Sueeden koutaishi-denka douhi-denka goraicho från kronprins Gustaf Adolfs besök i Tokyo 1926. En nitratkopia av filmen återfanns nyligen i Stockholm, och på det japanska arkivets uppdrag har Filminstitutet tagit fram nytt analogt bevarande- och visningsmaterial vid laboratoriet i Rotebro.

Ett urval av filmerna kommer senare i vinter även att visas i Fukouka och Kyoto.

Har du sett dessa svenska klassiker?