Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Svenska Det som göms i snö får amerikansk remake

Svenska Det som göms i snö får amerikansk remake

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 juli 2022

Polisdetektivens återkomst

Leif GW Perssons serie blir adapterad till engelsktalande publik av dokumentärproffset Joe Berlinger tillsammans med företaget Endemol Shine North America.

De två första säsongerna av hitsuccén Det som göms i snö (2018–), medverkar Robert Gustafsson där han spelar en kommissarie med en historia av mental instabilitet. Vi får följa honom tillsammans med hans nyformade Kalla fall-grupp bestående av missanpassade poliser, som får i uppdrag att lösa ett länge olöst mordfall i Stockholm.

Joe Berlinger regisserade Ted Bundy-filmen Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) med Zac Efron i huvudrollen och hans mest välkända är true-crime trilogin Paradise Lost på HBO. Nu tar han sig ann den svenska kriminalserien baserad på Perssons originalidé – skriven och skapad av Aron Levander, som även skapat Dröm (2010) och Jordskott (2017), och Hans Jörnlind, som skrivit Partisan (2020) och Huss (2021). 

Systerföretaget i Amerika tar över styrhjulet

Det som göms i snö skapades av det svenska företaget Yellow Bird som ägs av den stora internationella innehållsproducenten och distributören Banijay, som också rår om Endemol Shine North America. Kriminalserien är det senaste dramaprojektet som satts igång där Berlinger och Sharon Levy, som tidigare jobbade tillsammans på miniserien Gone: The Forgotten Women of Ohio (2017), är tillbaka för att samarbeta igen.  

Berlinger säger att han var inspirerad av att Det som göms i snö upplyser om fenomenet hur mänskliga fördomar inom det straffrättsliga systemet kan ha en påtaglig effekt på hur systemet fungerar, rapporterar Deadline. I hans långa karriär som filmskapare har detta varit kärnan i hans olika verk, och han är exalterad över att adaptera denna berättelse för den inhemska publiken med det amerikanska straffrättssystemet i fokus.

Hanna Götesson

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL