Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
A Hero

Storregissören Asghar Farhadi riskerar fängelse

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 mars 2022

Anklagas för att ha stulit filmidé

Den Oscarsnominerade iranske regissören Asghar Farhadi anklagas för att ha stulit idén till sin nya film "A Hero" och riskerar nu fängelsestraff.

Med filmer som Nader och Simin – En separation och The Salesman har Asghar Farhadi blivit en av de mest respekterade filmskaparna utanför USA. Hans nya film A Hero är även den kritikerrosad världen över. Men nu har den iraniern hamnat i rejält blåsväder. The Hollywood Reporter rapporterar att Farhadi nu befinner sig i en tvist med en av hans tidigare filmelever, Azadeh Masihzadeh. 

Enligt uppgifter anklagar Masihzadeh Farhadi för att ha plagierat hennes verk. Masihzadeh menar att Farhadi berättat A Hero utifrån dokumentärfilmen All Winners, All Losers hon gjorde när hon hade Farhadi som lärare och har nu tagit det hela till domstol. Farhadi ska ha förnekat alla anklagelser och i sin tur lämnat in en motprocess mot Masihzadeh. 

Felaktiga anklagelser kan leda till piskrapp

Skulle Farhadi bedömas skyldig för plagiat, kan han tvingas överlämna alla inkomster som tjänats in genom visningar av A Hero på biografer och nätet till Masihzadeh. Han kan även komma att få spendera tid i fängelse. Skulle Masihzadeh bli skyldig för att felaktigt anklaga Farhadi riskerar hon upp till två års fängelse samt sjuttiofyra piskrapp. 

A Hero handlar om Rahim som sitter i fängelse på grund av en obetald skuld. Under en tvådagarspermission försöker han övertyga sin fordringsägare att efterskänka en del av skulden, men det går inte som planerat.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL