Storfilmen fick Sean Connery att sluta skådespela: ”Förlorade allt”

Storfilmen fick Sean Connery att sluta skådespela: ”Förlorade allt”

Emil Oscar Rasmussen
02 juli 2024 kl. 12:00

Beskrevs som en kaotisk inspelning

Skådespelaren Sean Connerys allra sista film blev ingen lyckad sådan, varken mottagandet eller upplevelsen av att göra den.

Sean Connery är utan tvekan en av tidernas mest ikoniska skådespelare. Hans långa och imponerande karriär inleddes redan på 1950-talet och sträckte sig sedan över sex olika decennier. Under den tiden hann vi se honom glänsa som James Bond, medverka i Indiana Jones-franchisen och kultfilmer som Highlander (1986) samt vinna en Oscar för sin insats i De omutbara (1987). Hela vägen in på 90-talet och början av 00-talet gjorde han avtryck med filmer som The Rock (1996) och Vem är Forrester? (2000).

Trots att Connery för evigt kommer att bli ihågkommen som en av de allra största bestod karriären inte enbart av höga toppar. När Connery valde att pensionera sig några år efter millennieskiftet var det med en mindre angenäm erfarenhet i ryggen.

Den sista långfilmen stjärnan spelade in var The League (org. titel "The League of Extraordinary Men") som hade premiär 2003. Upplevelsen av inspelningen ska ha varit så miserabel att den rapporterats vara droppen som fick bägaren att rinna över för Connery. Efter filmen valde han att lämna branschen för gott.

Storfilmen fick Sean Connery att sluta skådespela: ”Förlorade allt”
Foto: Twentieth Century Fox.

Den kaotiska inspelningen fick Sean Connery att sluta skådespela

Under inspelningen av The League, som ägde rum i Prag, blev produktionen olyckligt drabbad av en stor översvämning som förstörde en stor del av utrustningen och tvingade dem till att avbryta arbetet. 

– Vi förlorade all vår rekvisita, vi förlorade allt, säger skådespelaren Jason Flemyng i en tidigare intervju med den brittiska tidningen The Independent

– Ekonomiskt sett hamnade vi i en stor knipa. Vi var tvungna att lämna allt och åka till Malta, för att spendera alldeles för lång tid på delar som inte skulle filmas ännu, medan de byggde om kulisserna i Prag.

Enligt rapporter ska inspelningen av The League ha blivit spiken i kistan för Sean Connery som en tid hade övervägt pension. Mycket riktigt gjorde han inga fler långfilmer, förutom att låna ut rösten till Sir Billi, en animerad film som flög under mångas radar när den gavs ut 2012. 

Storfilmen fick Sean Connery att sluta skådespela: ”Förlorade allt”
Foto: Twentieth Century Fox.

Som om de logistiska problemen inte vore nog drog Sean Connery inte heller jämnt med regissören Stephen Norrington. Enligt The Hollywood Reporter ansåg Connery att Norrington hade tagit sig vatten över huvudet med filmen och refererar till en tidigare intervju där filmstjärnan påstår att han till och med var tvungen att involvera sig själv i klippningen för att försöka rädda det som gick.

Redan innan filmen hade kommit ut berättade Connery dessutom för tidningen The Scotsman om problemen med Norrington.

– Det har funnits meningsskiljaktigheter om nästan allting. Professionella olikheter, personliga olikheter, allt möjligt.

Som pricken över i:et besannades Connerys farhågor och The League blev allt annat än en succé. Filmen, som är en adaption på Alan Moores serietidning med samma namn, fick ett minst sagt ljummet mottagande av kritikerna.

Att påstå att det huvudsakligen var upplevelserna under inspelningen som fick Sean Connery att pensionera sig en gång för alla berättar kanske inte hela sanningen, men den där spiken i kistan tycks filmen definitivt ha varit.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL