Sean Connery

10 Sean Connery-filmer du måste se

Eric Diedrichs
Uppdaterad 01 november 2020 kl. 10:40 | Publicerad 31 oktober 2020 kl. 16:08

Den ikoniska skådespelaren lämnade en filmskatt efter sig.

I dag möttes vi av nyheten om att Sir Sean Connery har dött, 90 år gammal. Den skotske legendaren är främst känd för att ha spelat James Bond, men han hade fler strängar än så på sin lyra.

My name is Connery, Sean Connery.

Sean Connery

Född den 25 augusti 1930 i Edinburgh, Skottland, son till städerskan Euphemia "Effie" McBain McLean och
fabriksarbetaren Joseph Connery, växte Thomas Sean Connery upp under enkla förhållanden. Det var nog ingen som trodde att han skulle adlas, bli en sexsymbol och förkroppsliga filmhistoriens kanske kändaste karaktär, James Bond.

Men så blev det alltså. Men vägen dit var långt ifrån som solklar.

Efter en tid som mjölkbud, gick han med i den kungliga flottan där han, som alla sjöman bör, gjorde en "Mum & Dad"-tatuering och en med texten "Scotland forever". Sedan blev det ett gäng ströjobb. Bland annat jobbade han som lastbilschaffis, badvakt, modell och med att polera gravkistor. 

Vägen in i filmbranschen tog sin bana 1954 när han under bodybuilder-tävling (som Connery själv deltog i) blev tipsad om att det hölls en audition för filmen South Pacific. För att göra en lång historia kort, fick han rollen och tog sina första kliv mot att bli en legend.

Mer än bara Bond.

Sean Connery

Man kan tjafsa hur länge som helst om vem som egentligen är den bästa Bond-skådisen, men det finns bara ett rätt svar – Sean Connery. Inte för att han i mångas ögon är "originalet" (även om Barry Nelson spelade 007 redan 1954), utan för att han helt enkelt gör det så jäkla bra.

Sean Connerys Bond är liksom som en sammanslagning av ALLA andra Bond-skådisars olika riktningar. Roger Moore satsade hårt på humorn, George Lazenby på den polerade ytan, Timoty Dalton på det cyniska, Pierce Brosnan på charmen och Daniel Craig på ruffigheten. Alla är bara fragment av Connerys rolltolkning.

MEN nu ska vi inte tjabba om detta, utan fokusera på Sean Connery, som under karriären visade att han var men än att "bara" vara historiens bästa James Bond. Exempelvis briljerade han som utflippad polis i Sidney Lumets mörka thriller Övergreppet (1972) och bjöd på ett hejdundrande äventyr i John Hustons mästerverk Mannen som ville bli kung (1978). 1987 överglänste han i princip alla sina motspelare i Brian De Palmas De omutbara och under 90-talet såg vi honom i flera skarpladdade actionfilmer.

10 filmer med Sean Connery som du måste se:

Agent 007 … ser rött (1963)

From Russia With Love

Året efter att Sean Connery dykt upp i sin tupé och gestaltat Bond för första gången i Dr. No, gjorde han en av de absolut bästa Bondfilmerna genom tiderna, Agent 007... ser rött.

Här finns så mycket som är bra! Connery är varm i kläderna, vi har en fantastisk Bondbrud, en blond jätte till farlig underhuggare och ett makalöst tågslagsmål. Ett definitivt måste för alla Bond-, action-, äventyrs och filmälskare!

Goldfinger (1964)

Goldfinger

Nästan alla Bondfans har Goldfinger på sin topplista med de bästa Bondfilmerna, och så ska det också vara. Detta är ett lysande Bondäventyr, även om vissa aspekter har åldrats lite. Actionscenerna är sällan särskilt spännande, vilket förövrigt är ett vanligt problem med Bondfilmerna, men samtidigt finns här en hel del andra godbitar som väger upp för detta!

Marnie (1964)

Marnie

I en av Alfred Hitchcocks mörkaste filmer ser vi Sean Connery som en av huvudrollerna. Här spelar han en rik man som börjar luska i den unga kvinnan Marnies förflutna, vilket blir startskottet på en djupdykning som bottnar sig i Hitchcocks egna fixering av freudiansk psykologi.

Kullen (1965)

The Hill

I sitt första samarbete med mästaren Sidney Lumet spelar Sean Connery en krigsfånge i ett nordafrikanskt fängelse under andra världskriget. Varje dag är en plåga, men Connery har bestämt sig för att inte låta sig brytas ner av de sadistiska fångvaktarna.

Övergreppet (1973)

The Offence

I sitt andra samarbete med Sidney Lumet spelar Sean Connery en polis som spårar ut när han förhör än misstänkt pedofil. Mörkt och eländigt för hela slanten.

Mordet på Orientexpressen (1974)

Mordet på Orientexpressen

Nu låter det som att det bara kommer att bli Sidney Lumet-filmer resten av lista, men så är det inte. Detta är sista inslaget, jag lovar. Mordet på Orientexpressen baseras givetvis på Agatha Christies klassiska deckare med samma namn. I den här versionen, som är oändligt mycket bättre än Kenneth Branaghs totalflopp från 2017, bjuds vi på första klassens skådespel av storheter som Sean Connery, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Martin Balsam, Anthony Perkins, Michael York och Albert Finney.

Mannen som ville bli kung (1978)

The Man Who Would Be King

I detta mästerverk av John Huston bjuds det på ett hejdundrande äventyr när Sean Connery och vännen Michael Caine ger sig ut på jakt efter det mytomspunna Kafiristan för att erövra landets tron!

De omutbara (1987)

De omutbara

Trots massor av fina roller var det först för Brian De Palmas gangsterdrama De omutbara som Sean Connery skulle få sin första och sista Oscar. Här ser vi också fint skådespel av storheter som Robert De Niro och Kevin Costner.

Indiana Jones och det sista korståget (1989)

Indiana Jones and the Last Crusade

I den tredje Indiana Jones-filmen ser vi Sean Connery i en av sina mer lättsamma roller. Här spelar han Indys pappa, som motvilligt dras med i sin sons äventyr och måste besegra lömska nazister.

The Rock (1996)

The Rock Sean Connery

Sean Connery slutade göra film redan 2003, och då med bottennappet The League of Extraordinary Gentlemen. Även om jag tycker att Entrapment (1999) är lite småkul så blev det inte många bra filmer mot slutet av karriären, men The Rock från 1996 är en riktig actionpärla! Regisserad av Michael Bay och tillsammans med Nicolas Cage och Ed Harris gör Sean Connery sin kanske allra bästa actionfilm någonsin.

Vila i fred, Sean.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL