Storfilmen Bill Murray ångrar: ”Vad har jag gett mig in på?”

Storfilmen Bill Murray ångrar: ”Vad har jag gett mig in på?”

Filmtopp
Uppdaterad 16 juli 2024 kl. 07:09 | Publicerad 15 juli 2024 kl. 18:00

Bill Murray är inte stolt över allt på sitt CV

Bill Murrays karriär har varit oerhört framgångsrik, men även solen har sina fläckar. I en intervju berättar stjärnan om storfilmen han alltid kommer ångra att han gjorde.

Bill Murray har under sin karriär gjort sig känd som en av de stora birollskungarna. Han har också gjort en hel del huvudroller genom åren, där han prisats för sina insatser. I den kategorin hittar vi rosade filmer som bland andra Måndag hela veckanLost in Translation och Broken Flowers.

Men trots framgångarna finns det en specifik film Bill Murray inte kommer att förlåta sig själv för – och de flesta av oss kan nog gissa vilken film det handlar om.

Stora filmen som Bill Murray ångrar att han gjorde
Bill Murray och Scarlett Johansson i "Lost in Translation". Foto: Focus Features.

Storfilmen som Bill Murray ångrar att han gjorde

När skådespelaren satte sig ner i en podcast för att blicka tillbaka på sin karriär tog han upp Garfield (2004), eller Gustaf på svenska, som ett misstag. Han bekräftar också att det är sant att han trodde att en av de berömda Coen-bröderna, Joel Coen, hade skrivit manuset, när det i själva verket rörde sig om en författare vid namn Joel Cohen, som har ett par stinkbomber på sitt CV i form av Monster Mash: The Movie och Cheaper by the Dozen.

När Murray fick för sig att det var Joel Coen som hade skrivit Garfield tackade han ja utan att läsa manuset:

– Jag tycker att Joel Coen har ett underbart komiskt sinne. Så jag brydde mig inte riktigt om att avsluta manuset, jag tänkte "han är fantastisk, jag ska göra det.", säger Murray.

När Murray fick se delar av resultatet berättar han att han tänkte "vad har jag gett mig in på?". Han berättar även vidare att han inte gillade själva inspelningsprocessen där han menar att han inte kunde använda sin humor till fullo. 

Garfield blev hårt kritiserad när den kom. Enligt Metacritic har filmen ett internationellt kritikersnitt på 27/100 och IMDb:s användare ger den i skrivande stund betyget 5/10. Men den tjänade tillräckligt bra för att en uppföljare skulle bli relevant att göra. Dessvärre fick inte Garfield: A Tail of Two Kitties samma tillit och i Sverige gick den direkt till DVD-hyllan. 

Så sent som i år kom en ny film om Katten Gustaf, men denna gången animerad och med Chris Pratt som rösten till Gustaf istället för Bill Murray. Inte heller nya Katten Gustaf – Filmen har blivit någon kritiker succé, och dess Metascore trumfar precis Murrays film med snittbetyget 31/100.

Skämtade om filmen i Zombieland

Redan innan Bill Murray pratade öppet om att han ogillade Garfield hintade han om sitt missnöje i actionkomedin Zombieland (2009), i vilken han spelade en karaktär som blir biten och ska förvandlas till en hjärnätare. I en sekvens får hans rollfigur frågan om han har någon ånger i livet. "Jag vet inte, Garfield kanske", svarar han då.

Cirka fem minuter in i klippet hittar du Garfield-ögonblicket i "Zombieland":

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL