Biosalong

Stora biodagen – Halva priset på bio och snacks i helgen

Filmtopp
13 september 2022 kl. 10:09

Perfekt för alla filmälskare

I helgen är det dags för den stora biodagen. Då blir det nämligen halva priset på samtliga biofilmer och allt i kiosken hos Filmstadens biografer. Redan nu går det att köpa biobiljetter.

Biopriserna är något som har diskuterats länge. I Filmtopps jämförelse framkommer det att priset för en familj på två vuxna och tre barn landar på 1 835 kr för en IMAX-visning + mellanstor popcornmeny. Snart kan du halvera den summan.

Nu i helgen får dock alla filmälskare chansen att gå på bio till ett betydligt mer förmånligt pris. Den 18 september är det nämligen dags för den stora biodagen, vilket innebär att alla biobiljetter och allt i kiosken i Filmstadens biografer säljs till halva priset.

I dag släpps biljetterna

Redan nu går det att boka biljetter till den stora biodagen och vad vi kan se är att halveringen av priserna även gäller på IMAX-filmer. Exempelvis kostar en biljett till Top Gun: Maverick i IMAX 134,5 kronor istället för 269 kronor. En enklare visning, som den nya skräckkomedin Bodies Bodies Bodies, kostar istället 69,5 kronor per biljett.

Daisy Edgar-Jones i "Där kräftorna sjunger" (2022).
CaptDaisy Edgar-Jones i "Där kräftorna sjunger" (2022). Foto: Sony Pictures.

Översikt biopriser på stora biodagen

Biljettpris: 64,5-89,5 kr
VIP-salong: 104,5-114,5 kr
Biljettpris IMAX: 134,5 kr
Plusstol: 15 kr

Total: 64,5-134,5 kr

Vad som däremot är värt att notera är att priserna kan variera något mellan olika salonger. Likaså går det inte att kombinera de tillfälligt nedsatta priserna med ytterligare rabatter.

Popcorn
Nu kan du köpa popcorn till halva priset under stora biodagen. 

Priset på popcorn under stora biodagen (per person/familj på fem)

Mellanpopcorn + Liten Frozen (50cl) kostar 49/245 kronor.
Mellanpopcorn + Bonaqua (50cl) kostar 43/215 kronor.

För den hungrigare:
Stor popcorn + Stor Frozen (96cl) kostar 59/295 kronor.
Stor snacks + Stor läsk (1L) kostar 52/260 kronor.

Sedan en tid tillbaka förbjuder Filmstaden medhavd dryck och snacks, även vatten. Undantag görs för de med särskild anledning, exempelvis allergier. Detta har mötts av kritik runt om i landet och vissa har undrat hur Filmstaden ska uppehålla ett sådant system. Men de som är oroliga för att behöva visa innehållet i sin väska kan slappna av, Filmstaden kommer inte göra några sådana genomsökningar utan litar på att sina besökare förhåller sig till reglerna.

Newspaper
Långa spalter har skrivits om de höga biopriserna. Foto: Unsplash.

Debatten om de höga biopriserna

Många har länge uttryckt missnöje för de höga biopriserna, som har ökat kraftigt och snabbt i relation till inflationen. Filmstaden har sagt att detta delvis beror på biljettmomsen, men när Filmtopp frågade Filmstadens programdirektör Per Mårtensson om priserna skulle sänkas om biljettmomsen sänktes så var han tveksam till det. Han menade att biopriserna inte är dyrare än andra nöjen och att det inte finns något tydligt samband med att fler kommer att gå på bio om priserna sänks.

Nu har vi alltså chansen att visa motsatsen. Passa på, gå på bio och visa att ett lägre biopris faktiskt är relevant.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL