Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Rollen som Meryl Streep var "för ful" för att spela

Stjärnan avslöjar – rollen som Meryl Streep var "för ful" för att spela

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 juni 2023

Streep blev ratad på grund av sitt utseende

Meryl Streep är en av världens främsta skådespelare. Få, om ens någon, har samma stjärnstatus som henne, men karriärer har inte alltid varit en dans på rosor. Vid ett tillfälle gick stjärnan exempelvis miste om en roll på grund av hur hon ser ut. Vilken är rollen som Meryl Streep var "för ful" för att spela?

Meryl Streep kan stoltsera med imponerande tre Oscarsvinster och rekordmånga 21 nomineringar. Det råder ingen tvekan om att Streeps karriär saknar motstycke och framgångarna sedan debuten på 70-talet är fler än man kan räkna. Bland hennes otaliga minnesvärda roller hittar vi titlar som Kramer mot Kramer (1979), Sophies val (1982), Broarna i Madison County (1995), Djävulen bär Prada (2006), Järnladyn (2011) och The Post (2017) för att bara nämna några få.

I dag finns det knappast en filmskapare i världen som inte skulle ge vad som helst för att få ha med Streep i sin film, men framgångarna är inte något som den legendariska skådespelerskan har kunnat ta för givet – framför allt inte i början av sin karriär.

Meryl Streep i Sophies val
Meryl Streep i "Sophies val". Foto: United International Pictures.

Rollen som Meryl Streep var "för ful" för att spela – stjärnan avslöjar

Under sin medverkanThe Graham Norton Show 2015, blickade Meryl Streep tillbaka på ett specifikt ögonblick i sin karriär, då hon blev förbisedd för en roll på grund av hur hon såg ut. Detta var innan Streeps stora genombrott, och rollen det handlar om vad den som Dwan i King Kong från 1976.

I intervjun med Graham Norton tar Streep med oss tillbaka till 1975 när hon gick på audition för rollen i King Kong. Streep berättar att sonen till den legendariske producenten Dino De Laurentiis hade sett henne i en pjäs och bjudit in henne till en audition. Saker och ting gick dock inte helt som varken Streep eller De Laurentiis den yngre hade tänkt.

– Jag gick in, och [De Laurentiis] son satt där, väldigt uppspelt över att han hade bjudit in den här nya skådespelerskan. Och pappan sa till sin son "che brutta", berättar Streep i programmet.

För den vars italienska är lite ringrostig betyder "che brutta" i sammanhanget "vad ful".

Något som De Laurentiis antagligen inte räknade med var att Meryl Streep kan italienska och förstod honom mycket väl. Streep säger att hon berättade för De Laurentiis att hon kunde förstå honom och att hon bad om ursäkt för att "hon inte var tillräckligt vacker".

Minnet är nog ett av det tråkigare från Streeps karriär, men vi misstänker att hon inte lider så mycket av händelsen i dag. Året efter hade Streep fått sina första filmroller och bara tre år senare var hon med i Deer Hunter (1978) – en film som hon Oscarsnominerades för.

Rollen i King Kong gick istället till Jessica Lange och vi misstänker att De Laurentiis många gånger i efterhand ångrade hur han behandlade Streep.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL