Iron Lady

Meryl Streeps bästa filmer

28 april 2022 kl. 18:04

Vinnare av tre Oscars – det säger allt.

En av vår tids största skådespelerskor förtjänar självklart en egen lista!

Meryl Streep är känd för sin förmåga att spela vitt skilda karaktärer på ett övertygande sätt. Vi har sett henne i allt från en mamma sjungande Abbalåtar till en benhård, konservativ politiker i Margaret Thatcher. Låt oss ta en titt på några av hennes bästa filmer. 

Meryl Streeps bästa filmer

Järnladyn (2012)

Handling: I Järnladyn berättas historien om Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, Margaret Thatcher (Meryl Streep). Filmen visar hennes väg till makten, från Falklandskriget till motsättningar inom det egna partiet. Margaret Thatcher var en kvinna i en mansdominerad värld, som inte fick någonting gratis, vilket denna film mycket väl demonsterar.

Meryl Streep belönades med sin tredje Oscarsstatyett för insatsen som Margaret Thatcher. I filmen spelar hon både en yngre så väl som ålderstyngd Thatcher och hon fångar den före detta premiärministerns manér och distinkta sätt att tala på kusligt perfekt. Järnladyn är ett måste för alla Streepfantaster.

Finns att se: Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Amazon Prime, Draken Film, HBO Max, Netflix, Viaplay

Kramer mot Kramer (1979)

Handling: Bill och hans fru Joanna bor tillsammans i en lägenhet tillsammans med sin son. En dag när Bill kommer hem från jobbet berättar Joanna att hon tänker lämna honom. Bill tvingas nu lära sig att ta hand om sin son på ett sätt han inte gjort tidigare. En tid senare kommer Joanna tillbaka och kräver ensam vårdnad om barnet, något som leder till en rättslig strid mellan de två föräldrarna.

Kramer mot Kramer belyser ämnen som föräldraskap, könsroller och kärlek på ett effektivt sätt. Det utsökta skådespeleriet bidrar till att göra detta till en film som gärna spelas om och om igen.

Finns att se: Microsoft Store, SF Anytime, iTunes, Blockbuster

Mitt Afrika (1985)

Handling: Den danska författarinnan Karen Blixens tid i Afrika väcks åter till liv i storfilmen Mitt Afrika. Filmen börjar med att Karen Blixen (Meryl Streep) gifter sig med Bror Blixen (Klaus Maria Brandauer) och flyttar till Kenya där hon öppnar en kaffefarm. Livet är ganska tråkigt tills hon möter en viss amerikansk storviltjägare, som fyller hennes tid med kärlek och äventyr, och snart har hon förälskat sig i både honom och landet.

Med fantastiske bilder är denna film en fröjd för ögat. Handlingen i sig är inte så märkvärdig men det är helhetsintrycket som gör detta till en så underbar film. Och det är ju inte varje dag man hör en amerikansk skådespelerska tala engelska med dansk brytning. 

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV, Netflix

Tvivel (2008)

Handling: På en katolsk skola i USA driver Syster Aloysius (Meryl Streep) ett hårt regemente för personal och elever. En dag berättar Syster James (Amy Adams) om sina misstankar angående Fader Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) beteende gentemot skolans första svarta elev, vilket får systrarna att vilja undersöka saken närmare. Samtidigt verkar prästens beteende mer handla om att öppna upp skolan och göra den till en trevligare plats. Är det verkligen så illa som de befarar?

Samma år som Meryl Streep gjorde succé med Mamma Mia! släpptes denna, väsentligt mycket tyngre, film. Tvivel är en intressant inblick i det katolska skolväsendet och om människors föreställningsförmågor om att tro det bästa och det värsta om en annan människa.

Finns att se: Google Play, Blockbuster, SF Anytime, iTunes 

Julie & Julia (2009)

Handling: I Julie & Julia får vi följa Julia Childs (Meryl Streep) väg mot toppen som TV-kock och succén med hennes bok Det franska köket. Parallellt med detta följer vi även Julie (Amy Adams), som efter att ha drabbats av en 30-årskris bestämmer sig för att starta en blogg där hon berättar om sina försöka att laga alla 524 maträtter från Childs matbok.

För den som gillar denna film kan jag starkt rekommendera serien Julia som släpptes i år på HBO Max. 

Finns att se: Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Google Play, Netflix, Viaplay

Mamma Mia! (2008)

Handling: Donna (Meryl Streep) driver ett hotell i den grekiska övärlden. Där bor också hennes tonårsdotter Sophie (Amanda Seyfried) som bestämt sig för att hon har hittat mannen i sitt liv och nu tänker ställa till med stort bröllop. Donna har uppfostrat Sophie själv och någon fadersfigur har aldrig funnits med i bilden, men när det vankas vigsel har Sophie bestämt sig för att bjuda in tre gamla flammor till Donna och ta reda på vem som egentligen är hennes far. 

Mamma Mia! är en perfekt film till fredagskvällen. Med svängig Abbamusik blir detta en filmisk åktur man stänger av med leende på läpparna - och Streep sjunger faktiskt riktigt bra!

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Netflix, Viaplay

Broarna i Madison County (1995)

Handling: När hemmafrun Francescas (Meryl Streep) barn och man åker iväg några dagar lär Francesca känna en man vid namn Robert (Clint Eastwood). Robert är fotograf och frågar om Francesca kan visa honom vägen till broarna i Madison Country, vilket hon gör. Där inleds en kärlekshistoria som sätter djupa spår i Francescas liv.

Broarna i Madison Country är en drömmig, varm och reflekterande film om kärlek, könsroller och att följa, eller inte följa, sitt hjärta. 

Finns att se: Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Microsoft Store, HBO Max

Sophies val (1982)

Handling: Sophie Zawistowska (Meryl Streep) överlevde förintelsen och bosatte sig sedan i Brooklyn. Hennes frihet var dok sprungen ur ett fruktansvärt val hon var tvungen att göra som lägerfånge, ett val plågar och hemsöker henne än i dag. Sophies val handlar om just detta.

Finns att se: Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes

Florence Foster Jenkins (2016)

Handling: I denna underhållande men lite sorgliga filmen berättas om den rika arvtagerskan Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) vars dröm är att bli operasångerska. Hon tar sånglektioner och håller konserter, som "uppskattas" av publiken. Problemet är bara att hon helt saknar sångförmåga. 

Florence Foster Jenkins bygger på en sann berättelse och bjuder på stunder av skratt och medkänsla. 

Finns att se: Google Play, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, HBO Max, Viaplay

August: Osage Country

Handling: När Violet Westons (Meryl Streep) man plötsligt försvinner bestämmer sig de utflugna döttrarna för att komma tillbaka och trösta sin mor. Snart börjar dock den gamla familjehierarkin återuppstå, hemligheter flyter upp till ytan och tongångarna går varma i detta familjedrama. 

Tänk dig Höstsonaten fast i USA och med tre döttrar istället för en. Där har du denna film. Och det är bra, riktigt bra.

Finns att se: iTunes

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL