Daniel Radcliffe om att medverka i nya Harry Potter-serien: "De behöver inte mig"

Steven Spielberg tackade nej till Harry Potter: ”Är väldigt glad över det”

Filmtopp
06 oktober 2023 kl. 12:10

Stjärnregissören ångrar inte sitt beslut

Många hade grämt sig oändligt om de gick miste om en chans att vara del av Harry Potter-serien. Men inte stjärnregissören Steven Spielberg, som är "väldigt glad" över att han tackade nej till möjligheten att regissera den första filmen.

Under våren gick Warner Bros. Discovery ut med att de ska göra en helt ny Harry Potter-serie på Max (som HBO Max snart kommer att förvandlas till). Planen är att den likt filmerna ska bygga på J.K. Rowlings ikoniska bokserie, men med nya skådespelare att göra karaktärerna. Produktionen kommer också att värva till sig nya manusförfattare och regissörer som får chansen att adaptera författarens samtliga bästsäljare.

Eftersom det nya projektet befinner sig i ett så tidigt stadium vet vi ännu inte vilka kreativa krafter som kommer att göra verklighet av det, men vi räknar med att det blir ett och annat välkänt namn.

En regissör vi däremot inte räknar med att han kommer att medverka i storsatsningen är Steven Spielberg. Mästerregissören hade nämligen sin chans att hålla i trollspöet redan när Harry Potter och De vises sten (2001) skulle sjösättas – men han tackade nej och är nöjd med beslutet än i dag.

Steven Spielberg tackade nej till Harry Potter: ”Är väldigt glad över det”
Foto: Warner Bros.

Steven Spielberg tackade nej till Harry Potter: ”Är väldigt glad över det”

Harry Potter-filmserien är en av de största framgångarna någonsin och det lär ha blivit rejält med klirr i kassan för regissörer som Chris Columbus, Mike Newell, Alfonso Cuarón och inte minst David Yates, som satt i registolen för hälften av de åtta filmerna. En som hade kunnat sålla sig till den skaran är Steven Spielberg – men mästerregissören valde att avböja möjligheten till att göra Harry Potter och De vises sten.

Dundersuccén till filmserie behövde uppenbarligen inte Spielbergs stjärnglans för att lyckas, men det går inte att förneka att den hade lyft dess status ytterligare någon nivå. Därför är det intressant att gå på djupet med varför mästerregissören vände möjligheten ryggen – utan att ha ångrat sig en sekund sedan dess.

Steven Spielberg tackade nej till Harry Potter: ”Är väldigt glad över det”
Foto: Warner Bros.

I anknytning till Oscarsgalan 2023 fick Spielberg och regissören av RRR (2022), S S Rajamouli chansen att intervjua varandra. Då kom Spielbergs kontroversiella beslut på tal, och han klargjorde att det kort och gott att beslutet grundade sig i att han hade en relativt nybildad familj som han prioriterade.

– Jag började bilda en familj och vi började få barn. Valet jag hade var att ta ett jobb som hade förflyttat mig till ett annat land utan att kunna träffa min familj dagligen under fyra eller fem månader, förklarar Spielberg. I grund och botten valde jag att tacka nej till den första Harry Potter för att spendera det kommande ett och ett halvt året med min familj, när mina unga barn växte upp. So jag offrade en fantastisk franchise, som jag ser tillbaka på i dag och är väldigt glad över att ha gjort.

Istället blev det som bekant Chris Columbus som satte sig i registolen för den första filmen och Steven Spielberg fortsatte sin redan omåttligt framgångsrika karriär på annat håll.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL