Påskägg i Harry Potter – hintarna du missat

Påskägg i Harry Potter – hintarna du missat

Filmtopp
31 mars 2024 kl. 10:00

Hur noggrant har du tittat på Harry Potter?

Harry Potters magiska värld tycks vara ett oändligt universum där vi fortfarande kan upptäcka nya saker. Här kommer påskäggen som även många av de största fansen har missat.

Är du en sann Harry Potter-fantast?

Kanske har du sett Harry Potter filmerna hundratals gånger, och då redan hittat några av påskäggen som gömmer sig i det dolda. Men med största sannolikhet kommer du nu att få göra flera spännande och roliga upptäckter. 

Här följer påskägg, hintar och snygga kopplingar i Harry Potter filmerna: 

Professor McGonagalls trofe
Foto: Warner Bros.

Professor McGonagall – mästare i quidditch

I filmseriens öppningsfilm De vises sten är fröken McGonagall först ut med att upptäcka Harry Potters talang för quidditch. Nog verkade hon kunna flyga kvast, men förstod någon av oss hur bra hon själv faktiskt var på sporten en gång i tiden? När Harry får se Gryffindors troféskåp, där hans pappa James namn finns med, kan vi även skymta namnet på en annan vinnare vid hans sida. Vem om inte just McGonagall

news scamander
Foto: Warner Bros.

Newt Scamander i Fången från Azkaban

Det här påskägget riskerar att överraska dig desto mer. När Harry tilldelas Marauders karta som professor Lupin skapade, får han inte bara en överblick av Hogwarts planlösning, men också vilka som rör sig i skolans korridorer. Då kan den skarpsynta notera ett namn vi skulle komma att bekanta oss med betydligt senare: Newt Scamander, som är vår huvudperson i Fantastiska vidunder-filmerna. Hade J.K. Rowling redan här en speciell plan för honom? 

Foto: Warner Bros.

Missen med Millenniumbron

Det kan kännas småaktigt trist att lyfta fram bloopers, men den här bara måste vi berätta om. Tidigt in i Halvblodsprinsen ser vi mugglare i London som promenerar längs Millenniumbron, som snart finner sig under attack av dementorer. Vad är konstigt med det här då? Egentligen ingenting. Förutom faktumet att bron inte var byggd under tiden sekvensen utspelar sig. Halvblodsprinsen tar vid under sent 90-tal och bron byggdes först år 2000. 

Magiska telefonbåset i Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Ministeriets lösenkod

Fenixorden ska Harry och Arthur Weasley till Ministeriet där Harry ska förhöras. Vägen dit är genom ett magiskt telefonbås där man knappar in numret 6-2-4-4-2. Vad får du fram för ord genom siffrorna om inte "M-a-g-i-c". En ljuv liten detalj.  

Foto: Warner Bros.

Harry Potters quidditch-nummer

Halvblodsprinsen har lagkaptenen Harry nummer 7 på sin matchtröja. En siffra som det spekulerats en hel del i och många menar att det är kopplat till att Harry i slutet visar sig vara Lord Voldemorts sjunde horokrux. Numret har också varit förekommande i flera andra sammanhang: antal lås på kistan där Mad-Eye Moody hålls fången i Den flammande bägaren och antalet ormar som pryder basiliskens port i Hemligheternas kammare och antalet personer som eskorterar Harry i Dödsrelikerna: del 1 för att nämna några.

Bordet i Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Trelawneys bordspanik som visade sig vara befogad

Fången från Azkaban får professor Trelawney panik när Dumbledore erbjuder henne en plats vid deras bord i matsalen, detta eftersom att de då skulle bli tretton personer placerade där. Hon menar att den första personen som då reser sig upp kommer bli först ut med att dö. Två filmer senare sitter det tretton personer vid bordet där Sirius är den första av dem att resa sig. Resten av berättelsen talar för att Trelawneys hade rätt när hon varnade dem. 

Professor Dumbledore i "Harry Potter".
Foto: Warner Bros.

Dödsrelikernas tidiga medverkan

Redan i Den flammande bägaren får vi skymta något som kommer att ha en stor prägel på de sista två filmerna. Nämligen en modell av Dödsrelikernas symbol. Den är svår att se, men finns där när Dumbledore berättar sanningen för Harry om förrädaren Barty Crouch Jr

equus poster
Foto: Warner Bros.

Naken Daniel Radcliffe på affisch

Framåt slutet av sin Harry Potter-sejour skulle Daniel Radcliffe vara huvudrollen i en pjäs, där han var naken. Det byggdes förstås en väldigt stor hajp kring detta och det var ingenting som Harry Potter-teamet ignorerade. Tvärtom valde de att baka in lite metahumor i Dödsrelikerna: del 1 genom att ha med postern till Equus som pjäsen hette.  

är lockhart flintskallig?
Foto: Warner Bros.

Har Lockhart tappat håret? 

Tidigt in i Hemligheternas kammare börjar vi misstänka att Harry och gängets nya lärare Lockhart är en enda stor lögnare. Och det verkar inte bara vara de magiska triumferna han ljuger för oss om... på bilden ser vi att han har en peruk på sitt skrivbord. Ja, det verkar onekligen som att Lockharts guldiga hår är en fasad det med. Förvånad?

chokladgrodan i Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Chokladgrodan sluter cirkeln

Under tågresan på väg till Hogwarts träffar Harry sina bästa vänner Ron och Hermione för första gången. Där får de sig ett smakprov på den magi som väntar dem längre fram. Bland annat öppnar de en godisask ur vilken en chokladgroda kommer hoppandes och studsar upp på kupéns fönster. När det i slutet av Dödsrelikerna: del 2 är dags för Harrys son att kliva ombord tåget och göra sin första skoldag får han själv se grodan på sin ruta:

Chokladgrodan i Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Sugen på mer Harry Potter-trivia? Missa inte vårt kluriga quiz!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL