Star Wars stämmer Star Wash – svenskt företag näst på tur?

Star Wars stämmer Star Wash – svenskt företag näst på tur?

Emil Oscar Rasmussen
29 december 2023 kl. 09:00

Lucasfilm stämmer chilensk biltvätt

Lucasfilm, det Disney-ägda bolaget bakom Star Wars-franchisen stämmer den chilenska biltvätten "Star Wash" för plagiat. Även i Sverige finns det en biltvätt med samma namn.

I utkanten av Chiles huvudstad Santiago finns en biltvätt som nu fått det rejält hett om öronen. Star Wash, som bilvårdsföretaget heter, har blivit stämda för plagiat av självaste Lucasfilm, det Disney-ägda och George Lucas-grundade bolaget bakom den enorma Star Wars-franchisen.

Enligt Reuters, som först rapporterade om nyheten, bekräftar advokater för bilvårdsföretaget uppgifterna.

Star Wars stämmer Star Wash – svenskt företag näst på tur?
Nypolerad C-3PO. Foto: Walt Disney.

Lucasfilm stämmer den chilenska biltvätten Star Wash

Den chilenska biltvätten stäms enligt rapporter för plagiat, men det handlar inte enbart om att själva namnet Star Wash är snarlikt Star Wars. Visserligen vill Lucasfilm blockera just namnregistreringen av Star Wash med sin stämningsansökan, men plagiatanklagelserna grundar sig också i att biltvätten faktiskt har ett utpräglat Star Wars-tema.

I videoklipp från det chilenska företaget kan man bland annat se hur anställda är utklädda till Star Wars-karaktärer på arbetsplatsen. Även typsnitt som används på arbetsplatsen och annan estetik är en tydlig blinkning till det älskade sci-fi-universumet.

Biltvättens advokater menar dock att de inte bryter mot några copyright-lagar och att namnet på biltvätten är tillräckligt annorlunda från Star Wars för att undvika förvirring över namnen.

Är svenska Star Wash näst på tur?

Även i Sverige existerar ett bilvårdsföretag med namnet Star Wash. Det etablerade bolaget är beläget i Luleå och kanske biter de nervöst på naglarna i väntan på ett brev från Lucasfilm i detta nu.

Allt tyder dock på att de kan sitta tryggt i båten. Svenska Star Wash har nämligen varit ett registrerat företag i över tio år och det finns inga tecken på att verksamheten gör några som helst referenser till den massiva franchisen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL