Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Topp 15: Star Wars-Scener

Topp 15: Star Wars-Scener

Oscar Vilhelmsson | Lista
16 december 2015
Oscar Vilhelmsson | Lista
16 december 2015

Våra mest ikoniska Star Wars-Scener

Star Wars är utan tvekan en av de absolut största filmserierna någonsin. Idag har den sjunge delen, The Force Awkenes världspremiär. Dagen till ära har vi plockat ut våra mest minnesvärda, historiska och ikoniska Star Wars-scener från episode I-VI.

Poster till "Star Wars A New Hope"

Om du vill läsa mer om Star Wars, spana in vår lista där vi rankar Star Wars-filmerna

Varning för spoilers!

15. The Podrace (Episode I)

Även om The Phantom Menace tveklöst är den sämsta filmen i serien och retar upp fler fans än vad en glädjer så har podrace-scenen blivit en av prequel-seriens mest minnesvärda. I mina ögon är den dock bara ett meningslöst tidsupptagande som borde ha kortats ned eller bytts ut helt och hållet.

14. Execute Order 66 (Episode III)

Förmodligen en av de mörkaste scenerna av alla. På bara några sekunder förvandlas vänner till fiender och plötsligt faller den ena jediriddaren efter den andra död till marken. Den mörka sidan har vunnit makten över galaxen.

13. Battle of Hoth (Episode V)

Med en grym uppbyggnad när AT-AT:na kliver fram genom snön, lysande taktik och extremt välgjorda effekter för sin tid blir den här striden till en av de bästa i serien.

12. Yoda vs Dooku (Episode II)

Fram tills nu har folk bara kunnat spekulera kring hur bra krigare Yoda egentligen är. Jag blev inte besviken.

11. The Sarlacc Pit (Episode VI)

Förutom att vi får se ett av de obehagligaste monstrena i hela universum så får vi även ta del av hur hela gänget slåss tillsammans för att en gång för alla bekämpa Jabba the Hutt. Dessutom är det första gången vi får bevittna Luke som välutbildad jediriddare.

10. Duel of the Fates (Episode I)

Qui-Gon och Obi-Wan möter sithen Darth Maul i en av de mest spektakulära lasersvärdsduellerna i hela sagan. Inte nog med att Maul har det häftigaste svärdet någonsin, han bemästrar det dessutom vilket gör denna välkoreografende strid till en av de bästa.

9. It’s a Trap (Episode VI)

När Lando Calrissian inser att imperiet är medvetna om deras attack och att Dödsstjärnan II fortfarande har sina sköldar uppe tar hela anfallet en vändning. Amiral Ackbar sammanfattar situationen med sin historiska replik.

8. Blowing Up the Death Star (Episode IV)

Här får publiken verkligen veta den sanna förmågan av ”the force”. Efter att Luke lyckats på ett mirakulöst sätt ta sig hela vägen fram talar Ben Kenobi till honom och uppmanar honom att lita på sina instinkter.

7. The Asteroid Field (Episode V)

I ett försök att fly undan imperiet sätter Han Solo kurs mot ett astroidbälte. Genom mästerliga manövreringar blir den här jakten en av de mest gastkramande vi får vara med om.

6. The Arena (Episode II)

Aldrig tidigare har publiken fått se så många jediriddare strida tillsammans som i den här scenen. När lasersvärden dyker upp över hela arenan och droider stormar planen från alla håll så vet vi att något spektakulärt ska ske. Körsbäret på toppen finner vi i slutet när Yoda kommer till undsättning med den helt nya klonarmén.

5. Binary Sunset (Episode IV)

Till magisk musik av John Williams får vi uppleva en av de vackraste vyerna genom serien. Lukes sinnesstämning kan inte bli tydligare.

4. Opening Scene (Episode IV)

Tänk er själva att ni ser den igen för allra första gången. Planetens horisont samt den oändligt stora imperiska jagaren. Detta är förmodligen en av de bästa öppningscenerna någonsin, till en av de mest legendariska filmerna genom tiderna.

3. Not the Droids You’re Looking For (Episode IV)

En klassisk scen där vi får en första inblick i hur ”the force” fungerar och hur man kan nyttja den. Kombinationen av rädsla och förvirring hos Luke talar för sig självt.

2. Han Solo gets Frozen (Episode V)

Här får sagan en enorm cliffhanger. En av de största hjältarna försvinner och återigen ser imperiet ut att ha fått övertaget. Stunden då Leia och Han ser varandra i ögonen för sista gången är väldigt rörande.

1. I Am Your Father (Episode V)

Förmodligen fyra av de tyngsta orden sedan filmkonstens begynnelse. Efter att ha försökt döda varandra i flera minuter avslöjar Vader sanningen för Luke som hanterar det rätt så dåligt.

Detta var alltså, i mitt tycke, våra mest ikoniska och bästa Star Wars-scener, än så länge. Vad framtiden har att utvisa återstår att se.

NÄSTA ARTIKEL