Disney använde Pernilla Augusts röst i Star Wars – utan att fråga henne

Star Wars-serien Pernilla August inte visste hon var med i: "Nä, är det sant?"

Filmtopp
22 augusti 2023 kl. 20:00

Här rev filmjätten av en fräckis

Den svenska stjärnan spelade Shmi i två Star Wars-filmer. Tolv år senare använde Disney Pernilla Augusts röst i Star Wars på nytt – utan att fråga henne.

Med hela tre stycken Guldbaggevinster och ytterligare fyra nomineringar har Pernilla August gjort många berömda roller i sin karriär. Men det har sällan hänt att hon återvänt till samma karaktär i flera produktioner.

När Filmtopp träffade Pernilla August – under inspelningen av den efterlängtade Ronja Rövardotter-serien – påpekade vi just detta fenomen och nämnde rollen som Anakin Skywalkers mamma Shmi som ett undantag. Men när hon fick veta att hon gjort rollen i tre olika produktioner, blev hon genast paff.

Det visade sig nämligen vara som så att Disney använde Pernilla Augusts röst i Star Wars på nytt – utan att fråga henne. Eller för den delen, bara informera henne om det.

Disney använde Pernilla Augusts röst i Star Wars – utan att fråga henne
Anakin och Shmi Skywalker i "Star Wars: Clone Wars". Foto: Disney.

Star Wars-serien Pernilla August inte visste att hon var med i: "Nä, är det sant?"

I en intervju med Filmtopp inför Viaplays kommande Ronja Rövardotter-serie, i vilken hon spelar borgmästare, lyfte vi fram Shmi Skywalker i Star Wars som en av få roller Pernilla August upprepat i sin karriär. Först i Det mörka hotet (1999) och sedan i Klonerna anfaller (2002), men också en tredje gång, vilket förvånade stjärnan.

– Är hon upprepad? Nej, men usch vad hemskt, säger hon till Filmtopp och skrattar.

Pernilla kände inte till att sin röst som Shmi användes i den populära Star Wars-serien Clone Wars tolv år efter att hon spelade karaktären i de två första filmerna:

– Är det sant? Det visste inte jag, säger hon häpet.

Disney använde Pernilla Augusts röst i Star Wars – utan att fråga henne
Pernilla August som Shmi Skywalker. Foto: Disney

Kan tänka sig att återvända till Star Wars-universumet: "Väntar på ett hologram"

Det var i den tredje säsongens femtonde avsnitt Overlords som Shmi dök upp i form av en vision för en vuxen Anakin Skywalker. Då ser han sin sedan länge döda mor på planeten Mortis, där han har genomgått en serie tester för att ta reda på om han verkligen är "Den utvalde". Den som kan berättelsen vet att förlusten av Shmi spelar en stor roll för Anakins val i livet, och i synnerhet hans dragning mot de mörka krafterna.

Trots att Disney har använt hennes röst utan hennes tillåtelse kan Pernilla August tänka sig att återvända till Star Wars-universumet.

– Jag väntar på ett hologram! Det hade varit jättekul, skrattar Pernilla.

Se Pernilla Augusts reaktion när hon får nyheten om hennes medverkan i "Clone Wars" här: 

Senare i år får vi se Pernilla August i Viaplays storserie "Ronja Rövardotter". Förutsatt att saker och ting går som planerat blir det en annan stor roll som hon repriserar över flera säsonger. Se Filmtopps exklusiva intervju med henne från inspelningsplatsen i Litauen här:

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL