Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

10 detaljer du missade i Glass Onion: A Knives Out Mystery

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 januari 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 januari 2023

Sakerna bara detektiven upptäckte

Rian Johnsons "Glass Onion" går som tåget på Netflix. Det lekfullt presenterade mordmysteriet med Daniel Craigs "Benoit Blanc" i handlingarnas centrum lägger stor vikt vid detaljerna – så till den grad att det är omöjligt att uppmärksamma alla av dem.

Efter succén med "Knives Out" (2019) köpte Netflix upp rättigheterna till ytterligare två filmer inom samma universum. Först ut av uppföljarna var Glass Onion: A Knives Out Mystery, som hittade till streamingtjänsten lagom till jul.

Sedan streamingpremiären har den stjärnspäckade filmen varit ett ständigt inslag på Netflix topplista över de mest sedda filmerna. Glass Onion är en film som bygger mycket av sin spänning kring gåtor, mysterier och lekar, där detaljerna spelar stor roll. Med tanke på mängden små ledtrådar, "easter eggs" och andra triviala små blinkningar som existerar i filmen är det omöjligt att notera dem alla utan lite hjälp på traven.

Med det i åtanke har vi sammanställt en lista med detaljer som du sannolikt missade när du såg filmen. Listan förutsätter att du faktiskt har sett Glass Onion och kan innehålla några mindre spoilers.

Glass Onion: 10 detaljer du missade
Foto: Netflix.

10 detaljer som du missade i Glass Onion

1. Joseph Gordon-Levitt medverkar i filmen

Den imponerande rollistan för Glass Onion innehåller tunga Hollywoodnamn som Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson, Janelle Monáe, Dave Bautista, Leslie Odom Jr. och Kathryn Hahn, för att bara nämna några, men insåg du att även Joseph Gordon-Levitt var med på ett hörn?

Skådespelaren har medverkat på ett eller annat sätt i samtliga av Rian Johnsons långfilmer – från Brick (2005) till The Last Jedi (2017) och givetvis Glass Onion. I Netflix-filmen är det Gordon-Levitt som gör rösten till klockan, det "dong" som ljuder över ön varje timme.

2. Rothkos Number 207 hänger på fel håll

Ett tydligt fokus i filmen är Miles (Edward Norton) ytliga uppskattning av konst, vilket visas på flertalet sätt genom filmens gång. Allra tydligast märks det kanske på att han har Mark Rothkos världskända tavla, Number 207, hängandes på väggen – men givetvis hänger den upp och ned. Tavlan, vars motiv består av ett rött block ovanför ett blått block hänger i filmen med tavlan blåa rektangel uppåt.

3. Edward Nortons huvud på Brad Pitts kropp

Vi fortsätter på taveltemat. Många noterade säkerligen den stora tavlan som avbildade Edward Norton med bar överkropp, men det var inte nödvändigtvis alla som insåg att det i själva verket är skådespelarens huvud på Brad Pitts kropp från Fight Club (1999) som syns på "konstverket". Duon spelade som bekant mot varandra i den älskade filmen.

Glass Onion: A Knives Out Mystery
Foto: Netflix.

4. Stephen Sondheims och Angela Lansburys alias

Tidigt i filmen kan vi se Benoit Blanc sitta i badkaret och spela Among Us som del av en på pappret osannolik kvintett. Du missade sannolikt inte att det var Stephen Sondheim, Angela Lansbury, Natasha Lyonne och Kareem Abdul-Jabbar som han spelade med, men du snappade antagligen inte upp att var och en av dem hade små finurliga alias när de spelade.

De två alias som sticker ut lite extra är Lansburys "MSheSolved" och Sondheims "FleetSt". Lansburys namn kommer givetvis från hennes många år som huvudrollsinnehavare i Mord och inga visor ("Murder, She Wrote" på engelska) och Sondheims namn är sprunget ur att han ligger bakom Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street.

Glass Onion blev den sista filmen som både Sondheim och Lansbury medverkade i innan de gick bort. Sondheim lämnade oss 2021 och Lansbury så sent som i oktober 2022.

5. Åldersskillnaden mellan Dave Bautista och Jackie Hoffman

I Glass Onion spelar Jackie Hoffman rollen som mamma till Dave Bautistas karaktär, Duke Cody. Det känns som en fullt rimlig dynamik i filmen, men den riktigt uppmärksamme kanske har noterat att det endast skiljer drygt åtta år mellan skådespelarna. Hoffman är född i slutet av november 1960 och Bautista i mitten av januari 1969.

6. Blinkningen i Miles gitarrspelande

När alla de inbjudna gästerna anländer till ön sitter Miles och spelar The Beatles "Blackbird" på stranden. Låten är med på bandets så kallade White Album, där vi även låten "Glass Onion".

7. Miles Paul McCartney-lögn

I samma scen som den ovan berättar Miles för Birdie (Kate Hudson) att gitarren han spelar på är densamma som Paul McCartney hade när han skrev "Blackbird". Äkta Beatles-fantaster insåg säkerligen att detta inte kunde vara sant ens inom ramarna för filmens värld – Miles gitarr är nämligen gjord för högerhänt fattning, medan McCartney som bekant spelar på gitarrer för vänsterhänt fattning. Huruvida det här är ett misstag i filmen eller bara understryker Miles okunnighet är inte helt tydligt.

10 detaljer du missade i Glass Onion
Foto: Netflix.

8. Tidvattensmisstaget

Trots att Rian Johnson lagt enormt mycket vikt vid att få allt att stämma in i minsta detalj, så har det ändå (som det ju alltid gör) letat sig in några mindre misstag. Det kanske tydligaste misstaget är att polisen i filmen inte kan ta sig till ön på grund av att Miles "Banksy"-brygga är konstruerad för lågt tidvatten – men i de grekiska delarna av Medelhavet finns det inga betydande tidvattensskillnader som skulle kunna göra det till ett problem.

9. Miles klädreferenser

Det finns få saker i Glass Onion som presenteras med lika många lager som Miles ytlighet. Även i tillbakablickarna får vi tydligt bevittna hur viktigt det är för honom hur han framstår i andras ögon. Ett exempel på det är hur han klär sig, vilket många noterade i flashbacken där han var klädd som Steve Jobs. En klädes- och stilreferens som var aningen svårare att upptäcka var den när Miles introduceras för gänget på baren. I de sammanhanget är hans kläder och frisyr mer eller mindre identiska med Tom Cruise karaktär i Magnolia (1999).

10. Janelle Monaés dubbla porträtt

Som pricken över i:et såg Glass Onion-produktionen till att hålla detaljrikedomen vid liv även när det vad dags för eftertexterna. Efter att filmen tar slut presenteras alla huvudkaraktärer i rollbesättningen med varsitt porträtt. Det vill säga för alla utom Janelle Monaé som får två stycken – ett logiskt beslut med tanke på att hon axlar två olika roller i filmen.

Källa: Imdb.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL