Skräckfilmsikonen dissar årets succé: ”Kan inte fatta att jag såg Barbie”

Skräckfilmsikonen dissar årets succé: ”Kan inte fatta att jag såg Barbie”

Emil Oscar Rasmussen
12 oktober 2023 kl. 08:10

John Carpenter förstår sig inte på årets stora biosuccé

Skräckfilmslegendaren John Carpenter lever ett liv till stora delar i skymundan och har tidigare erkänt sig ha dålig koll på samtidens filmutbud. Men i en ny intervju avslöjar han att han nyligen bänkade sig framför Greta Gerwigs "Barbie" – utan att imponeras.

Artikeln i korthet:

  • John Carpenter gör comeback med ny serie
  • Skräckfilmsregissören avslöjar i ny intervju att han inte går på bio
  • Men han har sett Greta Gerwigs "Barbie" – utan att fatta grejen

John Carpenter är skräckfilmsikonen som ligger bakom klassiker som Alla helgons blodiga natt (1978), Flykten från New York (1981) och The Thing (1982), för att bara nämna några. Den numera 75-årige regissören och manusförfattaren har det senaste decenniet lyst med sin frånvaro. Det var 13 år sedan han senast regisserade något annat än en musikvideo, men nu är han redo att göra sin comeback.

Senare i veckan har hans tv-serie John Carpenter's Suburban Screams premiär på Peacock i USA. Skräckserien beskrivs som en true crime-skildring av nackhårsresande händelser i amerikanska städer. Carpenter har själv regisserat (på distans) ett av seriens sex avsnitt.

Inför premiären av Suburban Screams har Carpenter ställt upp på en längre intervju med Los Angeles Times. I den djupgående intervjun diskuterar Carpenter allt från vad som fick honom att göra en comeback till den första penisbilden i en av hans verk – och så hade han ett och annat att säga om Greta Gerwigs stora biosuccé med Margot Robbie

Skräckfilmsikonen dissar årets succé: ”Kan inte fatta att jag såg Barbie”
"Barbie" imponerade inte på John Carpenter. Foto: Warner Bros.

John Carpenter dissar årets biosuccé: ”Kan inte fatta att jag såg Barbie”

I Los Angeles Times-intervjun, som är skriven av Jen Yamato, förklarar John Carpenter att han sällan lämnar sitt hem och att det var längesen han besökte en biograf. Samtalsämnet får honom att osökt lyfta en av de senaste årens största biosuccéer: Greta Gerwigs Barbie. Carpenter må inte gå på bio längre, men han säger att han trots allt ser ett och annat från tryggheten av sitt hem.

Efter sommarens Barbenheimer-hysteri Barbie är en av filmerna Carpenter nyligen sett och det är uppenbart att han var allt annat än imponerad.

– Jag såg Barbie. Jag kan inte fatta att jag såg Barbie, säger Carpenter. Det är helt enkelt inte min generation. Jag hade ingen relation till Barbiedockor. Jag visste inte vem Allan var.

Allans (spelad av Michael Cera i filmen) existens har undgått betydligt fler än John Carpenter, men det var inte hans enda kritik.

– Jag kan sammanfatta det. Hon säger, "jag har ingen vagina" och sen på slutet "jag ska besöka en gynekolog". Det är filmen i mina ögon.

Skräckfilmsregissören avrundar kritiken med att säga att patriarkatskildringen gick honom helt förbi, men passar också på att hylla Margot Robbie.

"John Carpenter's Suburban Screams" har, givetvis, premiär den 13 oktober i USA. Serien har ännu inget svensk premiärdatum.

NÄSTA ARTIKEL