Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Barbie ser ut att trumfa Oppenheimer – tidig succé för båda filmerna

Barbie krossar Oppenheimer – Greta Gerwig slår flera rekord

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
24 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
24 juli 2023

Gemensam succé för Barbenheimer

Barbenheimer-hypen har blåst nytt liv i biomarknaden. Premiärerna för Christopher Nolans "Oppenheimer" och Greta Gerwigs "Barbie" har resulterat i en av de bästa biohelgerna någonsin i USA – men det är "Barbie" som drar det tunga lasset och visar upp rekordsiffror.

Barbenheimer-fenomenet fortsätter att generera nyhetsmaterial. Från andra sidan Atlanten har siffrorna från biohelgen börjat rulla in och de pekar alla på succé för Christopher Nolans Oppenheimer och Greta Gerwigs Barbie.

Under sina första dagar i biosalongerna har spelade de två filmerna gemensamt in över 230 miljoner USD på den amerikanska marknaden, vilket The Hollywood Reporter rapporterar bidrog till tidernas fjärde bästa biohelg i USA och Nordamerika.

Av de två filmerna är det Barbie som dragit det tunga lasset (som förutspått). På den amerikanska marknaden har den rosasprakande filmen dragit in nästan dubbelt så mycket i biointäkter som sin atombombsexploderande konkurrent.

Barbie krossar Oppenheimer – Greta Gerwig slår flera rekord
Foto: Universal Pictures.

Barbie krossar Oppenheimer – Greta Gerwig slår rekord för kvinnlig regissör

Förra veckan publicerades prognosen att Barbie skulle nå omkring 110 miljoner USD i biointäkter under öppningshelgen, (även om Warner Bros. själva förutspådde mer blygsamma 75 miljoner USD. Båda prognoserna krossades med råge, då filmen istället nådde historiska 155 miljoner USD – en rekordhög siffra. 

Den fantastiska öppningen för Barbie innebär att regissören Greta Gerwig inte bara krossar, utan fullkomligt pulveriserar det tidigare premiärrekordet för en kvinnlig regissör. Det tidigare rekordet för en film av en kvinnlig regissör låg på 103,3 miljoner USD i Nordamerika, och innehades av Patty Jenkins Wonder Woman (2017). Resultatet är också det bästa hittills i år i USA, där Super Mario Bros. Filmen tidigare hade förstaplatsen med 146,3 miljoner USD.

Siffrorna som Barbie visar upp är också klart starkare än de för Oppenheimer, som rapporteras ha spelat in 80,5 miljoner USD. Barbie rapporteras också ha uppnått 337 miljoner USD på den globala marknaden, och ha slagit rekordet för en Warner Bros-film på flera stora marknader, som den australiensiska, mexikanska och brasilianska.

Jämförelsevis kan siffrorna för "Oppenheimer" se ut som en besvikelse, men även dessa får ses som en succé. Oppenheimer förutspåddes öppna betydligt mer blygsamt och det är dessutom Nolans tredje bästa premiärhelg efter premiärerna för The Dark Knight Rises (2012) och The Dark Knight (2008). Det är också den tredje bästa premiärhelgen någonsin för en biografisk film.

Ryan Gosling och Margot Robbie i Barbie
Foto: Warner Bros.

Även rekord för Margot Robbie, Ryan Gosling och en leksaksfilm

Rekorden som slagits under helgen är många och tar inte slut med de ovan listade. Barbie är också en ny rekordfilm för huvudrollsinnehavarna Margot Robbie och Ryan Gosling. Ingen av de två stjärnorna har tidigare haft en film med lika stark öppningshelg på bio i Nordamerika.

Ett annat rekord som filmen slår är det för en film som är baserad på en leksak. Det rekordet erhölls fram tills i helgen av Transformers: Dark of the Moon (2011), som spelade in 115,9 miljoner USD under sin öppningshelg.

NÄSTA ARTIKEL