Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter

Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022

Om mästaren själv får välja

John Carpenter var en av alla de 400+ regissörer som bidrog till Sight and Sounds lista över världens bästa filmer. Här är filmerna han valde.

Med Halloween (1978) skriv John Carpenter in sig i filmhistorien och förändrade hela skräckvärlden, men redan innan dess hade han gjort klassikern Attack mot polisstation 13 (1976). Andra nämnvärda filmer i regissören, kompositören och manusförfattarens repertoar är givetvis Flykten från New York (1981) och The Thing (1982), men även Dimman (1980), Christine (1983), Big Trouble in Little China (1986) och They live (1988) håller vi på Filmtopp som klart sevärda.

Rio Bravo
John Wayne och Dean Martin i "Rio Bravo" - en av John Carpenters favoritfilmer. Foto: Warner Bros.

Håller inte tillbaka sin kärlek till favoriterna

Nyligen uppdaterade Sight and Sound sin lista över världens 100 bästa filmer, något de bara gör var tionde år. Vad som särskiljer denna listan mot liknande är att de som väljer filmerna är de som faktiskt arbetar med film – tillsammans med kritiker och filmvetare. Av alla 1 600 som röstade var 480 regissörer, varav John Carptener en av dem. Nu kan de ta del av vilka filmer han själv anser är de allra bästa.

Vad som är alldeles uppenbart är att Carpenter gärna skyltar med sin kärlek till Howard Hawks, som också regisserade originalversionen av The Thing (Fantomen från Mars, 1951), och den spanske bråkmakaren och surrealisten Luis Buñuel. För den som vill läsa mer om Buñuel och hans filmskatt – självaste Alfred Hitchcock kallade honom för världens bästa regissör – så hittar du en genomgång här skriven av Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs.

Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter

*Tryck på titlarna för att se var de går att streama någonstans.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL