Sex, synder & skam på årets Bergmanvecka

Sex, synder & skam på årets Bergmanvecka

Filmtopp
09 januari 2023 kl. 08:01

Naket i fokus när Sommaren med Monika fyller 70 år

Snart är det dags för årets upplaga av Bergmanveckan. Årets tema är "synd och skam" och firar den oanständiga filmkonsten.

I år fyller Ingmar Bergmans klassiker Sommaren med Monika jämnt, en film som var en stor inspiration för franska nya vågen och som lockade de amerikanska biobesökarna med den kreativa översättningen Monika, The Story of a Bad Girl. På sin hemsida skriver Bergmancenter att årets Bergmanvecka ska hylla just denna "banbrytande sjuttioåring" och att "den oanständiga filmkonsten" skall firas.

Sommaren med Monika
Harriet Andersson i "Sommaren med Monika". Foto: SF Studios

Synd och skam – temat på Bergmanveckan 2023

“Vi har gjort uppror, Monika!”, utropar en glad Harry på skäret i Sommaren med Monika. Filmen fick stort genomslag, i Sverige och internationellt. I Time Magazine publicerades en omtalad artikel med rubriken ”Sin and Sweden”, där ett varningens finger höjdes inför detta nordiska land som fullständigt spårat ur med sin lediga inställning till sex och samlevnad. Sjuttio år senare är sexvallen förvisso sprängd men har moralismens kvävande täcke helt släppt greppet om bioduken?

Vilka har haft makten att bestämma vad som är tabu, och vilken roll spelar filmkonsten i att upprätthålla eller bryta mot normer? Angelägna frågor, inte minst för att det numera sällan är alkoholism, nakenbad eller onani som väcker anstöt på film och skapar rubriker. Det tidiga 60-talets oro över att filmer som Tystnaden skulle locka ungdomarna till biograferna med sina “ohöljt sexuella scener, […] perversitet och sjuklig ruskighet” låter i dagens öron som en våt önskedröm.

Sommaren med Monika
Harriet Andersson och Lars Ekborg i "Sommaren med Monika". Foto: SF Studios

Vrider och vänder på begreppet synd

– Ingmar Bergmans filmkonst har utforskat kulturens gränsdragningar och våra sätt att förhålla oss till dem. Filmer som Tystnaden eller Sommaren med Monika blev inte bara en del i det som kom att kallas ”den svenska synden” utan ställde också frågor om vad det innebar att vara fri på 50- och 60-talet, säger Kasia Syty, konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Årets tema kommer att färga programmet som med filmvisningar, samtal, scenkonst och gäster lekfullt vrider och vänder på begreppet synd och skam, och sätter vår självbespeglande samtid under lupp.

Datum för Bergmanveckan 2023

Bergmanveckan på Fårö grundades för att lyfta Ingmar Bergman och hans konstnärskap och syftet finns kvar men har vuxit. Hur Bergmans konst genom åren har påverkat och idag fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker utgör en stor del av festivalprogrammet.

Bergmanveckan hålls på Fårö mellan den 26-30 juni. Program och biljetter släpps i april.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL