Harriet Andersson: Ingmar var ingen tafsare

Harriet Andersson: "Ingmar var ingen tafsare"

Axel Diedrichs
Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 16:07 | Publicerad 08 maj 2018 kl. 08:05
ANNONS
ANNONS

Harriet Andersson avfärdar att Ingmar Bergman skulle ha sexuellt förgripit sig på kvinnor.

Harriet Andersson om Ingmar Bergman.
Harriet Andersson i centrum när Ingmar Bergmans utställning på Filmhuset invigs. Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media

Under Ingmar Bergmans pågående 100-årsjubileum och Metoo-rörelsen har det spekulerats om att den svenske mästerregissören kan ha begått sexuella övertramp mot kvinnor. En av Bergmans favoritskådisar, 86-årige Harriet Andersson, förnekar att så skulle vara fallet. 

Flera personer i kulturvärlden har kommenterat ämnet som surrar kring Ingmar Bergman. Redan i november 2017 skrev Aftonbladets Jan-Ove Andersson en krönika om risken för kulturmän att hängas under Metoo-rörelsen. Andersson skriver att det "lätt hade kunnat komma smolk i bägaren" om regissören inte hade avlidit för 10 år sedan.

Filmskaparen Jane Magnusson arbetar på en serie filmer om Ingmar Bergman. Nu på Filmfestivalen i Cannes har hennes dokumentär Bergman: A Year in Life premiär, som fokuserar på 1957, ett år då Bergmans produktivitet kulminerade med filmerna som Det sjunde inseglet och Smultronstället och fyra teateruppsättningar. I filmen diskuteras bland annat Bergmans relation till kvinnorna han arbetat med. I en intervju med The Guardian säger Magnusson att hon tror att den grad av intimitet som Bergman begärde av sina skådespelerskor skull idag ses som exploaterande:

– Människor förlorar sina jobb för mindre anklagelser i Sverige i dag. Det ryktas om att han har gjort värre grejer, men återigen, han var Bergman. Jag vet inte om någon hade vågat anklaga honom för någonting

På Filmstaden i Näckrosen skulle deras utställning om Ingmar Bergman invigas. Frontperson för installationen var Harriet Andersson, som talade öppet om Ingmar Bergman. Hon menar att han snacket om att han skulle ha begripit sig på kvinnor är ett helt felaktigt påstående.

Harriet Andersson om spekulationerna kring Ingmar Bergman:

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.filmtopp.se/wp-content/uploads/2018/05/HarrietAndersson.mp4"][/video]

Video: Axel Diedrichs/Filmtopp Media. 

– Det har varit en del skitsnack om Ingmar, och det har vi väl varit fler som sagt att Ingmar aldrig var den som tafsade överhuvudtaget. Han hade ett förjävla humör, men var aldrig någon som tafsade, eller som nåt sånt påstående säger. Usch! Nej, han var fantastisk att jobba med, säger Harriet Andersson.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL