Sevärda guldbaggevinnare genom tiderna – och var du streamar dem

Sevärda guldbaggevinnare genom tiderna – och var du streamar dem

Filmtopp
Uppdaterad kl. 20:01 | Publicerad 21 januari 2023 kl. 20:01

Ta del av den svenska filmskatten

Inför den stundande Guldbaggegalan är det på sin plats att tipsa om några filmer som tidigare blivit belönade med en Guldbagge för bästa film. Här nedan följer ett urval av sevärda filmer ur den snart 60-åriga guldbaggehistorien.

Stillbild ur Ingmar Bergmans Tystnaden.
Foto: SF Studios

Tystnaden (1963)

Den allra första filmen som fick en guldbagge för bästa film var Ingmar Bergmans Tystnaden. Syskonen Anna (Gunnel Lindblom), hennes son Johan (Jörgen Lindström), och Ester (Ingrid Thulin) tvingas ta in på hotell i ett främmande land efter att Ester blivit sjuk. Det uppstår stora kommunikationssvårigheter med människorna i landet, men de upptäcker snart att ordet ”musik” är detsamma på deras respektive språk. Endast genom musiken kan de förstå varandra. Deras vistelse på hotellet innehåller möten med excentriska varietéartister och kypare. Dock kommer deras relation att stöta på förändringar genom filmens gång.

Filmen förbjöds att visas i vissa länder och skapade debatt på grund av de explicita sexscenerna. Ingrid Thulin belönades med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Här kan du streama: Tystnaden

Äppelkriget
Foto: SF Studios

Äppelkriget (1971)

Den klassiska humorduon Hasse & Tage var i sin storhetstid under början av 70-talet. De gjorde revyer, radioprogram, skrev böcker och de var inte minst var framstående filmskapare. I Äppelkriget vill den schweiziske direktören Jean Volkswagner (Per Grundén) omvandla Änglamarken (Österlen) till en stor nöjespark. Det blir upp till den lokala äppelodlingsfamiljen Anna (Monica Zetterlund) och Severin Lindberg (Hans Alfredsson att sätta stopp för planerna. Mitt i allt detta möter vi naturväsen, som även dem försöker motverka planerna, och de rödhåriga bröderna Lindberg samt en dansande Evert Taube. Filmen är ett måste om man gillar svensk filmhistoria då en stor del av dåtidens skådespelarelit dyker upp titt som tätt.

Här kan du streama: Äppelkriget

Mannen på taket
Foto: SF Studios

Mannen på taket (1976)

En man har precis blivit brutalt mördad med hjälp av bajonett. Det blir upp till Martin Beck (Carl-Gustaf Lindstedt) och hans kollegor att reda ut vem som ligger bakom dådet. Filmen är, enligt mig, inte främst en klassisk kriminalfilm utan snarare en dramafilm där vi får möta den ena excentriska karaktären efter den andra. Vi möter Einar Rönn (Håkan Serner), som lider av svår sömnbrist, den hetsiga Gunvald Larsson (Thomas Hellberg) och den sympatiske Lennart Kollberg (Sven Wollter). Med en av Sveriges främsta regissörer, Bo Widerberg, i registolen blir filmen en spännande skildring av polisens varierande och något stökiga vardag.

Här kan du streama: Mannen på taket

Ett anständigt liv (1979)

Det hör inte till vanligheten att dokumentärfilmer belönas med en guldbagge för bästa film, men det har hänt några gånger. Bland annat En pizza i Jordbro (1994) och Tillbaka till Ararat (1988). Den mest kända är antagligen uppföljaren till Stefan Jarls numera kultförklarade film Dom kallar oss mods (1968), där vi återigen får stifta bekantskap med Kenta och Stoffe. Under åren som gått har både Kenta och Stoffe blivit föräldrar men kämpar varje dag mot alkoholen respektive heroinet, som är en stor nyhet i 70-talets Stockholm. Deras liv präglas, likt den första filmen, av hetsiga diskussioner, ett destruktivt levnadssätt och av kamratskap.

Här streamar du: Ett anständigt liv

Pelle Erövraren
Foto: Svenska Filminstitutet

Pelle Erövraren (1987)

För att kunna utvandra till Amerika reser far (Max von Sydow) och son (Pelle Hvenegaard) till Bornholm för att tjäna ihop pengarna som krävs för den långa färden. När de väl kommer fram till den danska ön blir de kvar längre än vad de planerat och får samtidigt utstå hårda påtryckningar från den grymma godsägaren (Erik Paaske) och de övriga på gården.

Filmen blev en stor framgång på världens olika filmfestivaler. Förutom en guldbagge för bästa film tilldelades den Guldpalmen, en Oscar och en Golden Globe för bästa utländska film. Därtill blev von Sydow mottagare av en Guldbagge för bästa manliga huvudroll och nominering för samma pris på Oscarsgalan. Ett mycket sevärt drama där von Sydow på sätt och vis repriserar sin roll som Karl-Oskar som han så framgångsrikt gjorde i Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), men här med en bred skånsk dialekt.

Här kan du streama: Pelle Erövraren

God afton, herr Wallenberg (1990)

Filmen tar grepp om den svenska diplomaten och nationalhjälten Raoul Wallenberg under hans tid i Budapest under andra världskriget. Det riktas stort fokus mot hans uppdrag att befria så många judar från ghettona som det bara går. Bland de sunkiga kvarteren gäller det för Raoul att ha god hand med de tyska officerarna samtidigt som han skapar relationer till judarna och vill befria dem till varje pris. I huvudrollen som Raoul ser vi Stellan Skarsgård och i övriga biroller hittar vi bland annat Erland Josephson och Katharina Thalbach. Filmen blev belönad med fyra guldbaggar i de tunga kategorierna: bästa film, bästa foto, bästa regi och bästa manus.

Här kan du streama: God afton, herr Wallenberg

Tic Tac
Foto: Sandrew Film

Tic Tac (1997)

Filmen av Daniel Alfredsson är uppbyggd genom ett antal parallella historier som på ett eller annat vis vävs samman under filmens gång. Vi får bland annat möta Micke (Oliver Loftéen) som har avsikten att bränna ner hela skolan men blir hindrad av Jeanette (Tuva Novotny). Samtidigt tar Jorma (Mats Helin) och Lasse (Emil Forselius) varsin öl på den lokala krogen när den kärlekskrisande Pedro (Claudio Salgado) kommer in. I ett bostadsområde försöker ett ungt par att hitta en lämplig lägenhet då de väntar sitt första barn och i bilen på vägen hem blir ett äldre par rånat. Allt sammanflätas snyggt och resulterar i en av 90-talets bästa svenska filmer.

Här kan du streama: Tic Tac

Lilja 4-ever
Foto: Sonet Film

Lilja 4-ever (2002)

Efter att Lukas Moodysson gjorde en storslagen entré i filmvärlden med det realistiska dramat Fucking Åmål (1998) och Tillsammans (2000) valde han att fortsätta att skildra starka människoöden och valde att rikta in sig på prostitution. Vi får följa den unga Lilja (Oksana Akinsjina), som är i stort behov av pengar och blir, av en kompis, tipsad om att det går att tjäna pengar genom att erbjuda sexuella tjänster. Det tar inte lång tid innan Lilja får ordning på sin ekonomi samtidigt som hon förlorar sina vänner.

I takt med att misären blir allt större växer även drömmen om ett bättre liv. Filmen är en fängslande, och hjärtskärande, skildring av prostitutionens mörker och som fortfarande är lika aktuell som när filmen kom för drygt 20 år sedan.

Här kan du streama: Lilja 4-ever

Förortsungar (2006)

Den unga flickan Amina (Beylula Kidane Adgoy), från Sierra Leone, är numera ensam i Sverige efter att hennes morfar dött. Hon försöker få asyl och bor under tiden hos den ensamstående musikern Johan (Gustaf Skarsgård). I förorten bor även Mirre (Embla Hjulström) som snabbt blir bästa vän med Amina. De lever i en händelserik vardag som till stor del präglas av en osäkerhet kring om Amina kommer få stanna i Sverige.

Filmen vann inte endast en guldbagge för bästa film utan även för bästa regi, bästa manus, bästa prestation då filmen innehöll en hel del musik och Skarsgård blev prisad som bästa manliga huvudroll.

Här kan du streama: Förortsungar

Återträffen
Foto: TriArt Film

Återträffen (2013)

Det har blivit dags för den klassiska återträffen, tjugo år efter att de gick ut grundskolan. Filmen är högst självbiografisk ur regissören och huvudrollsinnehavaren Anna Odell. Under klassåterträffen är hon den enda som inte fick en inbjudan. Det var nämligen så att hon var svårt mobbad under större delen av grundskolan och valde därefter att göra en film där hon visar upp hur det möjligtvis skulle se ut om hon dök upp på återträffen.

I rollerna som hennes klasskamrater ser vi bland annat Erik Ehn, Christopher Wollter, Sanna Krepper och Cilla Thorell. Filmen premiärvisades på Venedigs filmfestival och blev under Guldbaggegalan inte endast prisad som bästa film, utan fick även en bagge för bästa manus.

Här kan du streama: Återträffen

And then we danced
Foto: TriArt Film

And Then We Danced (2019)

Filmen, som utspelar sig i Georgien, skildrar en grupp dansare där två av dem, Merab (Levan Gelbakhiani) och Irakli (Bachi Valishvili), får känslor för varandra. Dock hindras deras kärlek att blomma ut då det georgiska samhället präglas av en stark homofobi.

Inspelningen kantades av hot mot filmteamet och det krävdes vakter för att hålla folk borta som ville förstöra i samband med filmens premiär. Det gick till och med så pass långt att vissa av kreatörerna bakom filmen inte ville ha med sitt namn i eftertexterna för att undvika att bli förföljda. Filmen blev, trots motsättningarna i Georgien, en succé i Sverige och blev det svenska Oscarsbidraget det året.

Här kan du streama: And Then We Danced

Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL