Bästa serierna på Netflix 2023 – alla bra serietips

Serierna som påverkas av Hollywood-strejken – Stranger Things, Game of Thrones-spinoff m.fl.

Emil Oscar Rasmussen
09 maj 2023 kl. 12:05

Stora satsningar riskerar att bli försenade

Hollywoods manusförfattare strejkar för bättre löner och arbetsförhållanden, och konsekvenserna är redan ett faktum. Flertalet stora seriesatsningar återfinns bland produktionerna som påverkas, inklusive "Stranger Things" och den kommande "Game of Thrones"-spinoffen "The Hedge Knight".

Det amerikanska fackförbundet för manusförfattare, Writers Guild of America, gick ut i strejk i början av maj. Strejken påverkar i olika utsträckning alla produktioner som involverar arbete som kräver manusförfattare, och när vi nu har gått in i strejkens andra vecka är det allt fler produktioner som meddelar att de har problem med att hålla maskineriet i rullning.

Talkshows och sketchprogram som The Late Show, Jimmy Kimmel Live!, The Tonight Show, Late Night with Jimmy Fallon och Saturday Night Live var bland de första att pausa sina produktioner och i dagarna har allt fler filmer och tv-serier tvingats kasta om i sin planering eller helt och hållet lägga arbetet på is tills vidare.

Bland de många produktioner som påverkas finns en rad tv-serier som streamingjättarna och de amerikanska kanalerna storsatsar på, men som nu riskerar att bli kraftigt försenade på grund av strejken.

Manusförfattarnas strejk – storserierna som påverkas

Nedan listar vi några av de största serierna som påverkas av den rådande strejken. Bland produktionerna som nu drabbats av pausat eller försenat arbete återfinns flertalet efterlängtade serier, inklusive Stranger Things (säsong 5), Severance (säsong 2) och A Knight of The Seven Kingdoms: The Hedge Knight, den kommande prequel-serien till Game of Thrones.

Serierna som påverkas av strejken i Hollywood:

 • Daredevil: Born Again – Disney+ nysatsning på Daredevil
 • Severance (säsong 2) – Apple TV+
 • A Knight of The Seven Kingdoms: The Hedge Knight – HBO:s kommande Game of Thrones-prequel
 • Stranger Things (säsong 5) – den avslutande säsongen på Netflix
 • Hacks (säsong 3) – HBO
 • Cobra Kai (säsong 6) – Netflix
 • Yellowjackets (säsong 3) – SkyShowtime
 • Abbott Elementary (säsong 3) – Disney+
 • Unstable (säsong 2) – Netflix
 • Loot (säsong 2) – Apple TV+
 • Billions (säsong 7) – SkyShowtime

De ovan listade serierna är enbart en handfull produktioner som bekräftat att arbetet påverkats av den rådande strejken.

WGA strejkade även under 100 dagar år 2007. Den gången blev konsekvenserna förödande för både många produktioner och människor. Det uppskattades efter den strejken att prislappen för strejken landade på över 2 miljarder dollar och nästan 38 000 jobb ska ha påverkats.

Mer om manusförfattarnas strejk:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL