Hollywoods manusförfattare röstar för strejk – produktioner kan stoppas

Hollywoods manusförfattare röstar för strejk – produktioner kan stoppas

Emil Oscar Rasmussen
18 april 2023 kl. 12:04

Överväldigande stöd för strejk bland manusförfattarna

Manusförfattarnas fackförbund i USA, Writers Guild of America (WGA), kan snart gå ut i strejk. Med ett rekordstort störd har förbundets medlemmar har gett sitt godkännande för en eventuell strejk.

Fler än 9 200 manusförfattare har röstat om att ge fackförbundet Writers Guild of America (WGA) rätten att utropa strejk. Av dessa har en överväldigande majoritet, närmare 98 procent, gett sitt stöd till en eventuell strejk. Enligt fackförbundet är både deltagandet och stödet rekordstort.

– Våra medlemmar har sagt sitt. I överväldigande antal har ni har gett uttryck för er kollektiva styrka, solidaritet och krav på betydande förändring. Utrustade med den här demonstrationen av sammanhållning och beslutsamhet kommer vi att fortsätta att arbeta vid förhandlingsbordet för att uppnå ett rättvist kontrakt för alla författare, skriver WGA till sina medlemmar.

Röstresultatet är ingen garanti för att en strejk kommer att inträffa, utan ett godkännande för strejk om det skulle komma till den punkten i förhandlingarna. Skulle WGA besluta att gå ut i strejk kan de komma att påverka en stor mängd produktioner, såväl pågående som kommande.

Ersättning och arbetstrygghet till grund för WGA:s hot om strejk

Det är till följd av hittills misslyckade förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som WGA nu hotar att gå ut i strejk. AMPTP representerar produktionsavdelningar hos giganter som Disney, Netflix och Amazon, för att bara nämna några.

Förhandlingarna om ett nytt treårskontrakt mellan WGA och AMPTP har pågått sedan den 20 mars och rapporteras beröra omkring 11 500 manusförfattare. Punkterna som WGA slåss för kretsar huvudsakligen kring bättre ersättning för manusförfattare och förändringar som ska motverka exploatering av manusförfattaren.

WGA:s önskemål och krav involverar bland annat:

  • Högre minimilön
  • Standardiserat arvode för biofilmer och streaming
  • Bättre skydd för författare som får ersättning per avsnitt
  • Minimum på tvåstegskontrakt för filmförfattare (för att förhindra mängden gratisarbete)
  • En begränsning på hur få antal veckor en manusförfattare kan anställas för en tv-serie

AMPTP säger att röstresultatet från WGA:s medlemmar inte kommer som en överraskning och anklagar samtidigt WGA för att inte ge förhandlingarna en ärlig chans:

– [En överenskommelse] är enbart möjligt om [WGA] är villiga att skifta sitt fokus till seriösa förhandlingar genom att delta i fullständiga diskussioner om problemet med bolagen och försöka hitta rimliga kompromisser.

Senast WGA strejkade var 2007, då man släppte pennorna och tog fingrarna från tangentborden i 100 dagar. Enligt Milken Institut blev den totala kostnaden för den 100 dagar långa strejken svidande för både branschen och Kalifornien som stat. Institutet uppskattade att den strejken direkt och indirekt ledde till en förluster på hela 37 700 jobb och omkring 2,1 miljarder dollar.

En stor mängd film- och tv-produktioner påverkades också negativt. Exakt vilka konsekvenser en ny strejk skulle komma att ha för Hollywood är svårt att sia om och beror helt och hållet på hur lång den i så fall skulle bli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL