Hollywoods manusförfattare röstar för strejk – produktioner kan stoppas

Netflix och Disney ger sig inte – strejk i Hollywood

Filmtopp
02 maj 2023 kl. 07:05

Här är produktionerna som drabbas hårdast

Efter flera veckor långa förhandlingar mellan de stora streamingbolagen, som Netflix och Disney+, om högre löner går manusfacket i Hollywood nu ut i strejk. Flera program förväntas därmed avbrytas direkt.

När den här texten skrivs är det två timmar kvar tills en strejk tar plats i Hollywood. Manusfacket Writers Guild of America har sedan i mars månad försökt förhandla fram högre löner för manusförfattare i Hollywood. Men samtalen med de stora streamingbolagen har inte lett fram till någon lösning. Efter ett sista samtal som hölls under lördagen går facket nu ut i strejk. 

I samband med att många manusförfattare runt om i Hollywood nu vägrar att arbeta kommer en stor del av "Drömfabrikens" film-och TV-produktion att bromsas och skjutas upp.

Netflix och Disney ger sig inte – strejk i Hollywood
Foto: Netflix.

Produktioner som förväntas drabbas hårdast av strejken i Hollywood

Stora smällar kommer att delas ut till diverse produktioner i Los Angeles nöjesindustri. De produktioner som förväntas drabbas hårdast är de som manusförfattare arbetar med oavbrutet, så som talk shows, sketchprogram och såpor. I den potten finns inte minst Saturday Night Live och Late night with Jimmy Fallon som kan avbrytas med omedelbar verkan.

Den senaste manusstrejken i Hollywood pågick i hundra dagar och mellan åren 2007-2008, och ska ha kostat Hollywood omkring två miljarder dollar. Enligt uppgifter ska manusförfattare ha erbjudits kraftiga löneökningar av de olika bolagen, men Writers Guild of America har som krav att de anställer ett visst antal manusförfattare – vare sig behovet finns eller inte. 

Manusförfattare menar att TV-bolag uteslutande vill ha dem anställda som frilansande. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL