Top Gun Maverick

Så tycker Quentin Tarantino om Top Gun: Maverick

Filmtopp
15 september 2022 kl. 20:09

Regissören har gett sitt utlåtande

Regissören och filmvetaren Quentin Tarantino har nu uttalat sig om årets stora biofilm "Top Gun: Maverick". Han passade även på att ställa en fråga till Tom Cruise.

Med Top Gun: Maverick har Tom Cruise haft sin största kommersiella framgång i karriären. Filmen har dragit in över en miljard dollar på biograferna världen över och även blivit en kritikerfavorit. Här på Filmtopp fick filmen fyra av fem betyg och beskrevs som "decenniets tuffaste actionrökare".

Quentin Tarantino om Top Gun: Maverick
Quentin Tarantino i "Django Unchained". Foto: Sony Pictures.

Lyfter fram Top Gun och Spielberg

Nu har även filmvetaren och regissören Quentin Tarantino uttalat sig om filmen. Och han håller verkligen inte tillbaka i sitt omdöme. I  ReelBlend Podcast passade han på att dela med sig av sin åsikt

– Jag fucking älskade Top Gun: Maverick. Jag tyckte att den var fantastisk. Jag såg den på bio. Den och Spielbergs West Side Story levererade sant cinematiskt spektakel av den sort som jag nästan trodde att vi aldrig skulle få se igen. Det var fantastiskt.

Så tycker Quentin Tarantino om Top Gun: Maverick
Tony Scott regisserade första "Top Gun". Foto: Paramount Pictures.

Quentin Tarantino om Tony Scott

Den första Top Gun-filmen släpptes redan 1986 och regisserades då av actionregissören Tony Scott, som även har legat bakom succéer som Spy Game (2001), Man on Fire (2004) och True Romance (1993), som gjordes efter ett manus av just Quentin Tarantino. För tio år sedan möttes omvärlden av det oväntade beskedet om Tony Scotts självmord.

– Jag älskar både Tony Scotts filmer så mycket, och jag älskar Tony så mycket och detta var så nära vi någonsin kommer att komma till att se en ny Tony Scott-film, säger Quentin Tarantino i podcasten.

Så tycker Quentin Tarantino om Top Gun: Maverick
Tom Cruise i "Top Gun: Maverick". Foto: Paramount Pictures.

Frågade Tom Cruise om nya filmen

Regissörens kärlek till Tony Scott fick honom också att ställa en fråga till Tom Cruise innan Top Gun: Maverick hade premiär. Vid ett tillfälle frågade han den Oscarsnominerade skådespelaren om hur de skulle kunna göra filmen utan Tony Scotts medverkan och Tom Cruise ska då ha svarat: "Jag vet, det är därför jag har sagt nej under alla dessa år. För exakt den anledningen. Men vi hittade ett sätt".

Top Gun: Maverick visas fortfarande på de svenska biograferna och även som IMAX. Den 18 september är det halva priset på alla biofilmer hos Filmstaden, vilket kan vara ett ypperligt tillfälle till att ta del av filmen om man ännu inge har gjort det.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL