5 saker du inte visste om Quentin Tarantino

Filmen som Quentin Tarantino skäms över

Filmtopp
13 augusti 2022 kl. 19:08

Tarantino-filmen som gör regissören generad

Quentin Tarantino är en av filmhistoriens mest framgångsrika och uppskattade regissörer. Allt han rör vid tycks förvandlas till guld, men så har det kanske inte alltid varit – åtminstone inte enligt honom själv. Det här är filmen som Quentin Tarantino skäms över...

Med två Oscarsvinster, filmer som Pulp Fiction, Inglorious Basterds och Once Upon a Time in Hollywood på sin meritlista och en ikonisk stil är Quentin Tarantino en av vår tids tveklöst främsta filmregissörer. De flesta är överens om att få kan mäta sig med honom och att ingen kan göra film i samma stuk som den originelle Tarantino (även om många har försökt).

Synar man Tarantinos filmografi hittar man i princip endast succéer bland filmerna han regisserad. Inte alla hans verk har blivit kassakor, men verkshöjden beundras i regel alltid och det är ingen slump att regissörens fans dyrkar honom på ett nästan religiöst sätt.

Trots att Tarantino har ett rykte om sig att inte kunna göra dåliga filmer, så finns det en okänd film som åtminstone regissören själv inte anser vara speciellt bra.

Filmen som Quentin Tarantino skäms över

Tidigare har Quentin Tarantino pratat om hur han ser Death Proof som sin sämsta film, även om han tycker att den visar på en duglig lägstanivå, men det finns faktiskt en film som han verkar ogilla ännu mer och som han rent av skäms över. Chansen att du har sett filmen är dock obefintlig – den släpptes nämligen aldrig.

Innan Tarantino slog igenom med De hänsynslösa (1992), så hade han faktiskt regisserat en film tidigare. Filmen det rör sig om heter My Best Friend's Birthday, är 70 minuter lång, och Tarantino både skådespelar i filmen och har skrivit det, utöver att vara dess regissör.

– Jag skämdes något otroligt, sa Tarantino om vad han tyckte om kvaliteten på sin debutfilm, i en intervju med Variety som gjordes redan 1991.

Det är inte speciellt konstigt att filmen inte håller samma nivå som Tarantinos alla efterföljande succéer, med tanke på att det var hans första film, att han spelade in den med en lånad kamera och att han finansierade den med sin lön från sitt mytomspunna jobb på videobutiken Video Archives i Manhattan Beach, Los Angeles.

– [Filmen] är inte She's Gotta Have It, men jag lärde mig mycket när jag gjorde det här. Det här var min filmskola, sa Tarantino om upplevelsen av att spela in My Best Friend's Birthday.

Tarantinos debutfilm sägs inte ens finnas kvar i sin helhet längre, men delar av den finns att se på Youtube. Ska vi tro på Tarantino själv behöver vi dock inte misströsta över att vi aldrig kommer att få se den färdigställda filmen. Istället kanske vi bör vara tacksamma över att han städade undan sin flopp redan innan han slog igenom.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL