Top Gun Maverick

Top Gun: Maverick (2022)

 • 2 tim 11 min
 • Action, Drama
Nathalie Leth
23 maj 2022 kl. 17:25
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maverick är helt enkelt bäst

Efter mycket om och men är det äntligen dags för "Top Gun: Maverick" att få premiär. Efter att först ha himlat med ögonen inser Filmtopps Nathalie Leth vilket härligt actionspektakel hon får bevittna.

 • Regi:
  Joseph Kosinski
 • Manus:
  Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie
 • I rollerna:
  Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer m.fl.

Flygmotorerna morrar hungrigt och planen är äntligen redo att ännu en gång få bredda ut sina vingar över himlavalvet. Efter hela 36 år är vi äntligen här med en fortsättning av Top Gun med stunt- och actionkungen Tom Cruise som luftens hjälte, Maverick. Kommer han att kunna navigera sig till en topplacering på antalet biobesökare? Definitivt.

Något som däremot saknar samma flygkraft är mina tidiga förväntningar. Min skepsis blir också bekräftad när Tom Cruise, utan förbehåll, kör på med sin fullt ös-attityd både på marken och i luften. Det märks väldigt tidigt, tydligt och framförallt ofta att varje tillfälle där Maverick får lov att överglänsa och blända oss vanliga dödliga är ett tillfälle där Tom Cruise står redo i högsta hugg med sitt överlägsna leende. Det är en riktigt självgod jävel som jag inte riktigt står ut med, för vi fattar... Vi fattar! Maverick är bäst.

Otrolig action väger upp det fåniga

Det är inte bara en självglorifierande Cruise på duken, tonen genom hela filmen är ett förhärligande av USA med en tonsättning lika amerikansk som en örn som steker hamburgare på motorhuven på sin sportbil. Manuset är otroligt förutsägbart, även om det är på ett harmlöst och hemtrevligt vis, men båda dessa aspekter känns mest fåniga.

Efter att ha himlat färdigt med mina ögon så dras dessa med stor entusiasm mot själva actionspektaklet. Ljudet spränger i öronen, på allra bästa sätt, och skapar ett sug i magen när vi får följa med in i cockpiten i dödsföraktande lyft och svängar. I luften verkar det överhuvudtaget inte finnas några regler för vad man får och inte får göra, och det är något som Maverick tar till vara på till fullo när de med världens snyggaste och  kreativa flygkoreografi skapar vad som kan vara decenniets tuffaste actionrökare!

Hade jag bara satt betyg på actionscenerna hade jag med gott samvete kunnat sätta högsta betyg. Det är en Tompa-cocktail av både det tuffaste och larvigaste som finns, som på något vis lyckas spränga ljudbarriären trots mina lågflygande förväntningar.

Top Gun: Maverick har biopremiär den 25 maj. Förbered dig på en flygtur du sent kommer att glömma.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL